Зима

Зима
Пролет

22 юли 2017 г.

Къде са силните кандидати за БНТ?

Решението за това кой ще оглави държавната телевизия ще вземе държавата и единствената интрига е кое крило в ГЕРБ ще надделее

Тази седмица официално започна състезанието за нов генерален директор на БНТ.

Новината е дотук - всичко друго е старо. С уважение към повечето кандидати - със сигурност всеки от тях има области, в които е компетентен, но през последните години управлението на телевизиите в България изисква много високо ниво на мениджърски умения. Нито една от номинациите сега не изглежда да ги има.

Изпълнителните директори на другите национални телевизии bTV и "Нова" са с класическо бизнес образование, доста богато CV и история в управлението на медийни активи. Генерален директор на БНТ, на теория, е привлекателна позиция за подобни хора. Независимо от ниската заплата опитът там също има стойност, цената за която може да бъде получена по-късно - с висока позиция в друга компания. 


Сред кандидатите обаче няма нито един такъв. Защо?

Отговорът е в начина, по който се провежда изборът за генерален директор на БНТ. Условията по него - критериите и изискванията, са само формалност. Каквато е и гласуването в Съвета за електронни медии. Всъщност решението за това кой ще оглави държавната телевизия ще вземе държавата и единствената интрига е кое крило в ГЕРБ ще надделее.

Истинският изпит за кандидатите вероятно вече е минал и поне за единия сигурно се е провел в Банкя. То едва ли е било точно и изпит и със сигурност мениджърските умения са били последното, от което той е имал нужда.

Доста по-важно е било как ще се отнася към властта, дали няма да направи проблеми и как да се гарантира лоялността му. 


Тази постановка няма как да привлече качествени кандидати - те могат да си намерят смислена работа другаде.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар