Зима

Зима
Пролет

21 юли 2017 г.

Заради "Суджукгейт" Борисов поиска оставки в ГЕРБ - Добрич

Гербаджията Живко Мартинов си набавял това онова от името на Борисов още от 2012 година
 
Премиерът в качеството си на председател на ГЕРБ поиска оставката на всички членове на областното ръководство на партия ГЕРБ - Добрич.

Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Освен това председателят на ГЕРБ предлага на ИК да освободи общинския ръководител, общинския организационен секретар и членовете на общинското ръководство на партия ГЕРБ - Добрич.

Освен освобождаването на членовете на областното и общинското ръководство, предложението на Бойко Борисов включва още да бъдат утвърдени нови ръководства на областните и общинските структури.

Решението на Изпълнителната комисия ще бъде гласувано и приведено в действие още в понеделник, се посочва в съобщението.

Поисканата чистка вероятно е заради аферата "Суджукгейт". Както Dnes.bg писа, депутатът на ГЕРБ Живко Мартинов е поискал тонове суджук за Бойко Борисов, както и телешка пъстърма и филе "Елена". След проверка на прокуратурата имунитетът му бе поискан.

За скандала бил информиран и премиера. Самият Мартинов вече сам се отказва от имунитета и обясни, че атаките срещу него идвали от ляво.

Гербаджията си набавял това онова от името на Борисов още от 2012 година. Прокуратурата се задействала срещу него през април тази година след сигнал на гражданин, който при проверката се оказал бивш полицай. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на извънредна пресконференция.

Отделно от прокуратурата ДАНС също извършвали своя проверка, за която информирали министър-председателя.

Разследването показало, че Живко Мартинов поискал от търговец на няколко пъти да му бъдат предоставени общо 4 тона суджук, като го е заставял за това под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност и ако не го направи, ще понесе неблагоприятни последици, разказа Цацаров.

Той уточни, че на 4 пъти гербаджията искал от търговеца да му бъде предаден по 1 тон суджук, на обща стойност 45 хиляди лева. Мартинов всеки път казвал, че стоката е предназначена лично за министър-председателя.

Искани били още - около 60 кг телешка пъстърма, филе "Елена" и други.

Проверката показала, че дори и един суджук не е достигнал до премиера, стана ясно на брифинга.

Същият търговец бил рекетиран от депутата и да мебелира с мека мебел офиса на ГЕРБ в града, както и да постави климатична стена, отново за нуждите на партията." Те обаче са се оказали в офиса на народния представител", разказа още Цацаров, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че на този етап няма да посочи самоличността на лицето подало сигнала и на свидетеля.

Проверката на прокуратурата показала, че Мартинов упражнявал натиск и над зам.-началник на Областна дирекция на МВР.

Депутатът искал редица неща, сред които да се анулира фиш за превишена скорост; да се освободят товарни автомобили задържани при проверка, в които имало пясък, незаконно придобит от плажа в Кранево; да се направят проверки на лица, които закупили пшеница от Мартинов, но не му заплатили, защото искали хлебна пшеница, а той им продал фуражна.

В друг случай от 2014 г., депутатът дори се е опитал да окаже натиск на окръжния прокурор на Добрич, но опитът не е успял.

Мартинов искал да въздейства върху магистрата за оневиняване на бившия финансов заместник-министър Красимир Катев, който участвал при катастрофа, при която загинали двама души. Тогава натиск е бил оказан на ръководни и експертни лица от МВР.

Срещу Катев в момента има 4 годишна присъда, която не е влязла в сила.


Няма коментари:

Публикуване на коментар