Зима

Зима
Пролет

21 юли 2017 г.

Димитър Манолов: Работодатели се опитаха да качат на шейната Валери Симеонов

"Клас прослужено време е отпаднал още преди 10 години."
 
Това коментира пред бТВ лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

"Нека кажем нещо много важно – класът прослужено време е отпаднал преди 10 години, т.е. такава тема отсъства. В момента се ползва добавка за професионален опит и стаж и то само при един работодател по негово решение. Правя това уточнение, за да знаят зрителите и за да ни стане ясно в каква среда се намираме – не това е била целта на това, което се говори, а някаква съвсем различна. Ако работодателските организации не знаят, че преди 10 години е отпаднал класът „прослужено време“, това за тях е много зле", каза Манолов.
 

"Клас прослужено време има за депутати, членове на парламента, президента и правителството, но това, което каза вицепремиерът Валери Симеонов, касаеше работниците, работещите хора", посочи Манолов по отношение на идеята му да отпаднат парите за прослужено време.

"Ако толкова настояват, в Народното събрание да си го махнат", препоръча Манолов. 


"Ако аз дойда да работя в телевизията, а довчера съм бил строител, нямам никакво основание да искам клас, но, ако вие утре отидете да преподавате в университета, имате пълно основание да поискате тези пари, защото това, което сте правили досега, ще допринесе за бъдещата ви работа", обясни Манолов. 

"По преценка на работодателя се преценява дали работникът с пет години стаж е по-кадърен от този с 20. Работодатели се опитаха да качат на шейната Валери Симеонов", допълни той.

"Поне две от работодателските организации са пряко свързани с политически сили, така че аз, като правя анализ, не пропускам и тези хипотези", каза Манолов, но отказа да назове кои са те. Той обаче препоръча на зрителите да наблюдават внимателно.

"Работодателите се усещат вече, почват да развързват кесията, аргументът, че няма пари не е верен. Някои от работодателските организации искат безконтролно да търсят евтина работна ръка в чужбина. Обаче на виетнамците вече не им е изгодно да работят у нас. Дотам сме стигнали да коментираме този въпрос", каза още Манолов.

"Най-големият ни проблем са доходите. Без прилични доходи, забравете за Еврозоната. Държавата може да въздейства и големият инструмент е увеличението на минималната работна заплата", допълни още Димитър Манолов.

Синдикалистът подчерта, че не е работа на Бойко Борисов да се занимава с тези неща, защото си има ресорен министър, който трябва да гледа тези въпроси.



Няма коментари:

Публикуване на коментар