Зима

Зима
Пролет

29 юли 2017 г.

Бойко Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим

"Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа."

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна.

"Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света. Освен това Европа, със своите управления – ЕС, ЕП, ЕК, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление", подчерта министър-председателят, цитиран от Радио "Фокус".

По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа. "Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате", допълни Борисов.

Премиерът коментира и загубата на президентските избори от страна на ГЕРБ в края на миналата година. "Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим", отсече Борисов.

"Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията", уточни Борисов.

По думите му в един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни. "Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат", допълни той.

Борисов коментира и мигрантската криза в Европа, която по думите му се дължи на "една изключително недалновидна политика в целия арабски свят". "Нашите външни министри, заместник-външни министри на Европа, трябваше да помислят какво следва, след като се свали диктата. Какво ще се случи с Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. И колко трилиона ще са необходими, ако един ден спре войната да се възстановят тези държави, за да може младите хора да се върнат там. Животът е днес. Те сега са на 20, 30 години, сега искат да живеят, сега искат да раждат деца, сега трябва да се развиват в кариерите си. Това е загубена кауза", допълни още премиерът пред студентите.

Така според него единственият шанс на тези хора в арабския свят е да бягат от войните и да отиват в Европа, където животът е хубав. „Има ли спор, че Европа е най-хуманната, най-човечната, с най-големите права и свободи за мигрантите? Няма! Можеше ли да си позволим нашите европейски лидери да гледат как децата загиват в морето и вълните ги изхвърлят на брега. И тук се сблъскаха двете позиции в Европа, че това не трябва да се позволява. Или че като част от вината за тези войни, трябва тези хора да се приемат и да им се даде най-нужното, за да им се запази животът“, заяви още Борисов.

"Още берем плодовете на конфликта и още дълго време ще ги берем тези плодове, защото колегите от Вишеградската четворка не желаят релокацията. А други държави, като България, казваме, че не искат да остават в България, искат Швейцария, Германия, Франция, няма да им правим затвори, за да ги задържаме насила. И в същото време и с австрийския канцлер като говорих, му казах, че няма как да се съгласим всичко, което е преминало нелегално в Европа, да бъде върнато в България. Даже се пошегувах – „нали не си ме представяш с баница да стоя на аерогарата и да посрещам мигрантите с добре дошъл", каза още премиерът.

Той посочи, че има постигната договорка с Румъния и Гърция за съвместно заседание на Министерски съвет във Варна през месец октомври. А по думите му освен френския президент, до края на годината у нас ще дойдат и други високопоставени политици от Европа.

"До края на годината съм убеден, че и г-жа Тереза Мей ще дойде и след изборите в Германия през септември, канцлерът, който бъде избран, също ще дойде в България. Марияно Рахой очаквам да дойде. Мисля, че края на август или септември ще дойде и премиерът на Полша. Имаме десетина посещения в България на важните хора, които да ни подпомогнат във всички процеси", съобщи Борисов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар