Лято

Лято

30 август 2017 г.

България е изнесла оръжие за 1 милиард евро през 2016 година

Най-голяма част от осъществения износ миналата година е за Ирак, Саудитска Арабия, САЩ, Афганистан и Индия
 
България е изнесла оръжие за 1 015 310 105 евро през 2016 година, което е с над 370 милиона евро повече от 2015 г. 

Това показва новият годишен доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Комисията, която е към министъра на икономиката, издава разрешенията за износ на оръжие. Право да изнасят имат фирмите, получили лиценз от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, ръководен от министъра от отбраната. В двете структури влизат експерти от МИ и МО и от службите.

По силата на европейски регламенти комисията е длъжна да публикува годишни доклади, посочващи стойността на износа, реализиран към всяка една държава, както и категорията на изнесените продукти, свързани с отбраната, без да дава информация за конкретните фирми и сделки, пише "Труд".

2016-а е поредната година с огромен ръст на тази тип търговия, като освен това данните сочат, че сделките стават все по-сигурни. От издадени разрешения за 1 258 938 626 евро са реализирани сделки за 1 015 310 105 евро.

За сравнение през 2015 г. междуведомствената комисия е издала разрешения и удостоверения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на обща стойност 1,4 млрд. евро, а са реализирани доставки за 642,5 млн. евро.

През 2014 г. разрешенията са за 828 милиона, продажбите – за 404 млн. евро. През 2013 г. съответно – 491 млн. и 235 млн. евро.

Най-голяма част от осъществения износ миналата година е за Ирак, Саудитска Арабия, САЩ, Афганистан и Индия. Това затвърждава тенденцията от 2015 г., когато на първите места места бяха Ирак, Саудитска Арабия, Индия и Афганистан.

За сравнение – през 2014 г. държавите, купили най-много оръжие от България, бяха Ирак, Афганистан, Египет, Алжир и Индия, а през 2013 г. – Индия, Канада, Афганистан и САЩ.

Български фирми са осъществили износ за общо 94 държави през 2016 г. Изнасят се основно снаряди и боеприпаси.

За 370 090 790 евро е износът на продукти от категория ML 4 – “бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, и оборудване и принадлежности за тях“. За 358 896 772 евро е износът на продукти от категория ML 3 – “Бойни припаси и взривателни устройства".

По закон докладът подлежи на одобрение от Министерския съвет и от Народното събрание. Миналата година процедурата премина без никакви дебати. През 2014 г. в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм от Външно министерство изразиха позицията, че "става все по-обезпокоителен профилът на Република България като износител на въоръжена и специална продукция за определени държави“. От МВнР посочиха, че това са "дискусионни дестинации, спрямо които голяма част от страните членки на ЕС прилагат политика на откази и въздържане".

Тогавашният председател на комисията Кирил Цочев от АБВ обяви, че забележките на Външно "могат да бъдат приети като пожелание".

"Няма как скандинавските държави или Хонолулу да купуват такова специфично оборудване от България", заяви и заместник-министърът на икономиката Любен Петров от СДС."Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак", заяви преди година тогавашният икономически министър Божидар Лукарски, лидер на СДС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар