Зима

Зима
Пролет

30 август 2017 г.

Божидар Димитров: Няма незаконно да постъпваме в нито един случай

"Всички марксисти и ленинисти от философския факултет, хранениците на стария режим станаха културолози, политолози, социолози."
 
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров иска да премести старинна църква - паметник на културата, от драгоманското село Беренде в Националния исторически музей, защото според него в момента е недостъпна. 

Това съобщи той първо пред БНР и агенция "Фокус", а после потвърди и пред "Дневник", като заяви, че този път "нещата няма да попаднат в ръцете на полуграмотни същества" и всичко ще бъде направено по буквата на закона.

"Св. Петър и Павел" е малък параклис на 1 км западно от с. Беренде. В него има ценни стенописи от XIII в., които изобразяват цар Иван Асен II и според Божидар Димитров са от световно, а не само национално значение, както са категоризирани в момента. Според сайта "Свети места" църквата е в много тежко състояние, разкопана е от иманяри, покривът й е нестабилен и се нуждае от спешна реставрация. Според Божидар Димитров обаче това би било много трудно на сегашното й местоположение и най-елегантното решение би било да се премести изцяло.

Това е честа практика, обясни директорът на НИМ и направи паралел с храмовете Абу Симбел в Египет, преместени парче по парче от ЮНЕСКО заради построяването на Асуанския язовир. 


"В Италия бяха преместени замъци, крепости. В България също имаме известен опит, съвсем наскоро две римски гробници, намерени на улица "Позитано" от един италиански инвеститор, който не искаше да губи 400 кв. метра площ и предложи да плати пренасянето им. Те са в НИМ, елате ги вижте."

Според Закона за културното наследство, ако археологически обект бъде открит при строителни дейности, собственикът на терена е длъжен да предостави достъп на учените и широката публика до него.

Божидар Димитров твърди, че преместването на тази църква няма да доведе до допълнително увреждане и стенописите ще се запазят много добре. 


"Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници", реагира той на въпроса на "Дневник". 

И обясни: "Подбива се в основата една бетонна плоча, закрепва се с едни железни релси, след което се повдига с един кран и се донася до София." Запитан дали няма да е по-добре за региона да си има един ценен обект, той отвърна, че мястото е "такова върло, че никой не може да стигне дотам".

Цялата операция по сметките на Димитров би струвала 40-50 хиляди лева. Директорът на НИМ обаче опроверга изказването си пред "Фокус", че вече има българска фирма, която ще се заеме с това. "Знам законите, ще обявя обществена поръчка", заяви той и допълни, че идеята му дошла в неделя и тепърва започвал.

Църквата е притежание на българската държава и първо формално трябва да бъде прехвърлена към НИМ, след което интервенцията трябва да бъде одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство. 


"Той не дава разрешение, той дава мнение... Министерството на културата дава разрешение. Ако не разрешат, здраве да е, има и други неща да се правят", каза Димитров.

"Няма незаконно да постъпваме в нито един случай. Това е малката полза от Ивайло Дичев и от Манол Глишев, да внимаваме много, да не допуснем и най-малкото нарушение на закона."

На въпрос на "Дневник" той уточни, че с думите "полуграмотни същества" имал предвид точно хора като професора по културология от СУ Ивайло Дичев и колумниста в сайта "Площад Славейков" Манол Глишев, който протестираше срещу реставрацията на Ларгото. 


"Вижте, тези хора си измислиха наука, за да станат професори. Да си спомняте да е имало наука културология? Всички марксисти и ленинисти от философския факултет, хранениците на стария режим станаха културолози, политолози, социолози", заяви директорът на НИМ. 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар