Зима

Зима
Пролет

10 август 2017 г.

КМН - ко мине номерът

Моделът КМН може да бъде преборен рязко и незабавно, но само с намесата на държавата...

Една от легендите на шуменската гилдия на сервитьорите - Любо Канадската ливада, мир на таланта му, ми разправя преди 20-ина години за патент за "културно" надписване на сметката в старовремските ресторанти.

Тогава го приемах като виц и ми изглеждаше много забавно. Пише нашият "Кеб. 3 бр. - 1,50, шоп. сал. 1 бр. - 1,20,  3 гроз. Рак - 2,40 , смяд. лук. 1 порц. - 2,20, кмн 2,50, общо: 9,80 лева." Последната позиция „кмн“, викаше Любо, била "`ко мине номерът". А ако се усети клиентът? Ми значи номерът не е минал, хилеше се келнерът.

Не знам доколко позицията КМН наистина е съществувала в кръчмарските сметки някога и доколко е бохемски анекдот, но в практиката на мнозина търговци и продавачи на услуги КМН e залегнал дълбоко и в мисленето, и във философията, и в практиката.

Последното доказателство е големият номер, който извъртял на свои по-претенциозни клиенти мениджмънтът на ресторант "Празен стол" в Созопол. Така викали вече зевзеци на заведението, в което таксували допълнително 4 празни стола на масата под името "свободни други" на обща сума 80 лева - по 20 на стол. Не се задълбочавах в дописките дали са платили клиентите, или са обърнали масата наопаки, но явно механизмът КМН не е сработил и столовете на созополските новатори занапред може да поостанат празни.

Бях с ученици на екскурзия в добре поддържан хотел. Деца като деца - забутали си някъде магнитните карти за  вратата, попитали на рецепцията, дали им нови. На тръгване - бам!!! - в сметката за минибара и ползвани услуги едно голямо КМН - 10 лева за карта, въпреки че картите били намерени и върнати на рецепцията.

Отказвате услугите на голям телекомуникационен оператор. Изчаквате да мине срокът на договора, за да може да стане развод по взаимно съгласие. На раздяла - бам!!! - КМН 50 лева към последната сметка. Защото не сте върнали оборудването, което никой и не ви е поискал. При друг оператор КМН-то е даже 100 лева.

КМН дебне навсякъде. В банковия сектор. Имате кредит 1000 лева, но искате предсрочно да погасите 300 примерно. Отивате с шест портрета на Пенчо Славейков. Да, ама - бааам!!! - и тука КМН. Нищо че таксите за предсрочно погасяване отдавна са незаконни, банката ги е измислила наново, този път във вид на такса "предоговаряне на условия", нещо като "празен стол" от кръчмата в Созопол. В друг трезор КМН-то идва с искане да закриеш кредитна карта. Дават ги без пари, но за да се откажеш от тях, трябва да извадиш 50 лева. Белким си кажеш, че е по-добре да платиш 30-40 лв. годишна такса, но поне да държиш картата в джоба.

В един фалирал мол във Варна бяха направили ресторант на последния етаж, който се въртеше. Голяма врътка. Със сметката идваше КМН по 5 лева на калпак - за авторски права за музиката в заведението.

Моделът КМН може да бъде преборен рязко и незабавно, но само с намесата на държавата. Ако затвори за една седмица ресторанта, искащ пари за стол, или глоби с едноседмичния оборот търговеца, проверяващ дали ще мине номерът. 
И не на последно място, когато ние, потребителите, си отваряме на четири очите за КМН и правим публично достояние лошите търговски практики.



Красимир Крумов

Няма коментари:

Публикуване на коментар