Зима

Зима
Пролет

10 август 2017 г.

Народ, дето гони Михаля, не е мързелив!

Редно е в такъв ден да направим равносметка на това, което не сме свършили през годината, изпълнявайки стриктно нашенската поговорка "Работата не е заек да избяга"
 
Не подминахме и Международния ден на мързела, без да го отбележим подобаващо. 

Заслугата за това обаче дължим на англичаните, които, кой знае защо, непрекъснато са втренчени в нас, българите. Според анкета кой народ е най-мързелив, цитирана от британския вестник "Дейли мейл", 78 на сто от възрастните българи изобщо не правели физически упражнения. След България в класацията се нареждат Малта и Португалия. Шведите например са на другия край на класацията - 90% от възрастните редовно посещавали фитнес салоните. А самите британци се намирали в средата на класацията. Анкетата е проведена с 28 000 души във всички страни от Европейския съюз, като те били питани колко пъти седмично правят физически упражнения или спортуват.

Информацията на "Дейли мейл" иде тъкмо навреме. Тази седмица - на 10 август, светът традиционно отбелязва Международния ден на мързела. Редно е в такъв ден да направим равносметка на това, което не сме свършили през годината, изпълнявайки стриктно нашенската поговорка "Работата не е заек да избяга". 


А несвършеното е много. Достатъчно е да хвърлим един поглед на управленската програма на кабинета до 2021-ва, за да се убедим, че е така. Там ще прочетем за приоритетни за изпълнение в близкото бъдеще задачи, за които би трябвало да сме забравили още преди десетилетие. Да вземем за пример само съдебната реформа и електронното управление, за които се говори от десетилетие, но все не се случват.

Да сме чули обаче някой да си признае, че сме ги проспали? Не, разбира се. И да повдигне някой въпроса, ще го затрупат с причини, че обективно това не е могло да стане, и със съвети, програми, проекти, стратегии как ще стане в най-близко време.

Неслучайно, докато чакаме съдебната реформа, т. нар. братя Галеви бяха прекръстени на братя Избегалеви. Въобще заради несвършените нещица в живота ни бягството е станало национален спорт. Бяга се от правосъдие, бягат чуждестранни инвеститори, бягат децата ни в чужбина... 


Затворникът Петър Попов - Пъпеша, и той побегна, нищо, че му оставаше само година до края на присъдата, а и на всичко отгоре лежеше в реновирания за близо 500 000 европейски пари Старозагорски затвор. Когато правосъдната министърка Цецка Цачева чу за случая, и тя си плю на петите и търти да бяга към Стара Загора. Сякаш в "майката на нацията" се беше събудил духът на тексаски рейнджър...

Впрочем дори и бягането ни не е като на останалите хора по света. Ако го правехме като тях, Цецо Цветанов щеше да е нашенският Юсеин Болт, а не вътрешен министър. Само че в България е така. 


Ето защо, когато не гоним Михаля, добродушно се смеем на шопа, дето рекъл, че най обича да е змия - хем си лежи, хем ходи...



 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар