Зима

Зима
Пролет

1 август 2017 г.

Изгонването

Никога в периода на Студената война двете свръхдържави не са предприемали толкова широкомащабни акции една срещу друга
 
Половин година по-късно Москва отговори на решението на администрацията на Барак Обама за изгонването на 35 руски дипломати и конфискацията на две от руските дипломатически имения в САЩ. 

Според американските медии бяха изгонени руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие. Новият американски президент имаше време над шест месеца да спре и урегулира ескалацията в напрежението между Кремъл и Вашингтон. Но Доналд Тръмп не успя да се справи с тази задача.

Решението на Москва да редуцира американския дипломатически персонал е изключително тежък удар върху американските разузнавателни служби, които работят на руска територията. В действителност може да се каже: „Добре дошли във второто преработено и допълнено издание на Студената война!“ Вашингтон бе свикнал след 1989 година да действа безнаказано във всяка една точка на земното кълбо. Да прилага своето национално законодателство навсякъде, където сметне за необходимо и за сметка на международното право. И безкомпромисно да налага своята версия за това, което се случва.

Този период отмина. Светът се завръща в епохата, когато на всяко действие имаше ответно противодействие, съответен отговор. Ударът на руснаците срещу американските разузнавателни централи в навечерието на предстоящите президентски избори в Руската федерация ще разстрои за дълго време работата на американската агентура на руска територия. Единствената надежда на американците за свалянето на Владимир Путин от власт е „петата колона“. А американците не полагат особени усилия да крият, че те са нейни куратори. 


Въобще американските разузнавателни операции в Русия ще бъдат силно затруднени. Щатските разузнавачи ще бъдат лишени от възможността да използват пълноценно агентурата за влияние, „меката сила“ и „гражданското общество“ съгласно рецептите на Джийн Шарп. А без тях няма как да се случи „цветна революция“, която обичайно води до смяна на властта в дадена страна.

Към 1 септември 2017 година САЩ трябва да редуцират числото на своя персонал в Русия до 455 човека. Това се отнася за американското посолство в Москва и трите консулства, разхвърляни в различни части на Руската федерация. Блокирани са складово помещение на територията на руската столица и дача, която се ползва от американския дипломатически и служебен персонал. Американският служебен персонал в Русия, по данни на бивш чиновник от американската администрация, е от 1100 до 1500 човека. При тези цифри става съвсем понятен ужасяващият удар, който се нанася по работата на американския дипломатически персонал и резидентурите на различните американски специални служби на територията на Руската федерация.

Ще бъдат парализирани не само американските разузнавачи, но и американските дипломати. Това показва, че Москва не разчита повече на подобряване на своите двустранни отношения с Вашингтон. Приетият законопроект в Сената, който включва нови санкции срещу Русия, принуди руснаците да отговорят реципрочно на предприетия преди половин година ход от администрацията на Барак Обама. Все пак никога в периода на Студената война двете свръхдържави не са предприемали толкова широкомащабни акции една срещу друга. Ситуацията през 80-те години на миналия век е бледо подобие на това, което се разиграва в момента. 


Конфронтацията между двете свръхдържави упорито нараства. И това се усеща навсякъде, включително и на Балканите.  

    

Боян Чуков, Pogled.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар