Пролет

Пролет

22 август 2017 г.

САЩ продължават войната в Афганистан

"Първият ми инстинкт ми казва, че трябва да излезем от там, а аз обикновено следвам моя инстинкт. Но нещата изглеждат различно, щом седнеш на бюрото".
 
Още в началото на своето изявление към нацията американският президент Доналд Тръмп признава, че няма да изпълни своето предизборно обещание и ще действа срещу инстинктите си.

От военната база Форт Майър в Арлингтън, щата Вирджиния, Доналд Тръмп изложи новата стратегия за най-дългия военен конфликт на САЩ. Той обяви, че американските войски ще останат в Афганистан, но държавният глава няма да обявява вече нито числеността на войските, нито колко дълго ще останат в страната, предава Ройтерс.

Вместо по "времеви периоди" ще се решава "по напредък на място", за да може противниците да нямат отправни точки за това какво ще се случва.

"Ядрото на нашата нова стратегия се състои в преход от подход, основан на срокове, към подход, основан на обстоятелства", каза Тръмп.

Това, разбира се, има две страни. Ако положението не се промени, то американските операции на теория биха могли да продължат вечно. Все пак президентът подчерта, че подкрепата няма да е „безкрайна“ и няма да представлява „празен чек“ за афганистанското правителство.

Тръмп каза, че бързо изтегляне от Афганистан ще създаде властови вакуум, който терористите веднага ще запълнят. Американският президент посочи, че САЩ се нуждаят от план за "почтен и траен резултат" в Афганистан, достоен за жертвите в региона.

По думите му американските войници "ще се бият, за да победят" в Афганистан. Тръмп каза, че САЩ ще продължат да работят с афганистанското правителство, докато виждат решимост и напредък в страната.

Правителството на Афганистан и афганистанската армия трябва да поемат своята част от бремето във войната срещу терористичните групировки, като талибаните, каза Тръмп.

Неприкрити послания бяха отправени и към страните партньори Индия и преди всичко ядрената сила Пакистан. В нея се „подслоняват терористи, които ние преследваме“, заяви Тръмп. На това трябвало да се сложи край, и то бързо, поясни той, като се позова на икономическите връзки между тези страни и САЩ.

Американският президент отбеляза, че Пакистан често предоставя убежище на "агенти на хаоса, насилието и терора" и допълни, че талибаните и други групи там представляват заплаха за региона и отвъд него. Той добави, че Пакистан може много да спечели от партньорство със САЩ и много да загуби от предоставянето на убежище на терористи.

„Ние плащаме милиарди и милиарди долари на Пакистан и в същото време те дават убежище на тези терористи, срещу които ние се борим", каза Тръмп.

Анализатори смятат, че държавният глава е обявил по същество икономическа война на Пакистан, ако страната не засили дейността си срещу терора. Същевременно обаче те отчитат, че президентът има проблем с доверието към себе си, който в понеделник е бил допълнително изострен. От 2011 г. Тръмп многократно критикуваше в Twitter афганистанската политика на Барак Обама като пълно бедствие, призовавайки за незабавното изтегляне на всички войски. Прекратяването на „разхищаването на пари и човешки животи" в най-дългата война, която Съединените щати някога са водили, бе и в основата на предизборната му кампания.

Мотото му „America first“ трябваше да важи и за армията, защото Тръмп не желаеше САЩ да са в ролята на „световния полицай“. С едно изключение – битката срещу тероризма. На него Вашингтон трябвало да сложи бърз и успешен край. А сега излиза сякаш целият обявен по време на предизборната кампания „таен план“ за унищожаването на терористични организации като „Ислямска държава“ изглежда по същия начин, както този на Барак Обама. А обществеността дори няма да научи детайлите му.

Решението за продължително присъствие на американските войници в Афганистан дава важна индикация за влиянието на главния стратег Стив Банън, който подаде оставка в петък. Сайтът Breitbart News, в който се завърна след оставката си от Белия дом Банън, публикува материал малко преди изявлението на Тръмп, съобщава Dnes.bg.

Според него основателят на частната компания за наемни войски Blackwater Ерик Принс е бил отзован в последния момент от покана в лагера "Дейвид", където е искал да представи ползите от плана си за частна армия от 5500 войници с подсилване от още 2200 американски военни за Афганистан. За Blackwater това би представлявало бизнес за милиарди долари, в зависимост от това колко години ще се разгърне планът.

Самият Банън се е застъпвал силно ограничаване на военните акции на САЩ в чужбина. В крайна сметка той е бил напълно изолиран в правителството.

Пред Breitbart News Принс обяснява нещо, което много американци предполагат. „Опасявам се, че той (Тръмп) ще се пречупи и ще последва тази провалена парадигма от последните 16 години“.

В действителност през последните години имаше няколко провалени опита за намаляване на числеността на американската армия в Афганистан. По време на активната част от войната САЩ бяха изпратили там 100 000 военни, преди Барак Обама да намали числеността им, а след това отново да я увеличи леко до 8400. 


Досега в тази война са загинали 2300 американски военни, а десетки са ранени. А сега военното присъствие ще бъде обградено официално от мълчание...


Няма коментари:

Публикуване на коментар