Зима

Зима
Пролет

5 август 2017 г.

Няма по-добри и в склада

След 100-тния ден на третия си кабинет Борисов обяви още една управленска програма

"Партиите осъзнаха някои неща за "постистината" - например това, че разказът за действието се оказва по-важен от самото действие", каза тези дни в интервю за "Медиапул" политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. 


Наблюдението му потвърждава обявената управленска програма на кабинета, сравнена с реалните действия на управляващите не само през изминалите вече над 100 дни, но и на предишните две правителства на Борисов.

Три години след краха на КТБ и след първия обвинителен акт, пропуснал не само корпулентни политико-икономически фигури, но и оглавявалите ключови регулатори и институции, третата власт на ГЕРБ ни съобщава, че принципът, от който се ръководи, е "честност и отговорност към гражданите".

След "ЦУМ-гейт" и "Суджукгейт" научаваме: "Държавата е длъжна да създава добри правила и да поддържа добра бизнес среда, за да може предприемачите да се чувстват сигурни и мотивирани да развиват бизнеса си." А след декларацията на осем бизнес организации на чужди инвеститори, обяснили как с чадъра над ширещата се корупция съдебната система се е превърнала в една от основните пречки пред икономическия растеж, разбираме, че "в допълнение към ниските данъци" ключови за инвестициите са "работещата съдебна система и бързата и компетентна администрация".

"Силен контрол върху монополите и гарантирането на честна и свободна конкуренция" след "прозрачната" работа на съставените по образ и подобие на ГЕРБ КЗК и др. регулатори звучи някак гротескно. 


А след неизброимите скандали с обществени поръчки обявеното "справедливо разпределение на публичния ресурс... следвайки принципите на честна конкуренция и най-добро качество", наистина развеселява.

На фона на силовашки приетите ретроградни промени в ключови за правосъдието закони в същия стил "Борисов 3" споделя, че изповядва принципите на "добро управление" и "демократичност".

"Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас", обобщава премиерът в стенограмата от заседанието на правителството в сряда. 


"Една непълнота в тази програма има, с която се гордея – липсват чуждици", отбелязва вицепремиерът Валери Симеонов. 

"Ние сме такова правителство – с патриотична насоченост", уверява го умилително на финала Борисов.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар