Зима

Зима
Пролет

5 август 2017 г.

С новите другари Каролев и Сидеров към индустриален прогрес

Г-н Каролев, да не би Сидеров да е станал „шампион по пълно говорене“, или може би вече „си пие хапчетата“ редовно?
 
Макар да е популярен с негативното си мнение за Волен Сидеров, Владимир Каролев далеч не бърза да напуска ръководството на държавната компания „Индустриални зони“, собственост на Министерството на икономиката. 

Същото министерство, през което „Атака“ и Сидеров официално са във властта чрез свой министър.

„Владимир Каролев: Сидеров е шампион по празно говорене
; „Поредната лъжа на Сидеров. Той лъже непрестанно и това ще му помогне да влезе в парламента. Той ако не е там, няма какво да прави“; „Каролев: Товарищ Сидеров яко плаща за медийно присъствие; „Владимир Каролев: Волен Сидеров отново не си е пил хапчетата!“ „Каролев: Основният риск за страната в момента е хулиганът Сидеров“.

Тези резултати относно мнението на Владимир Каролев за „Атака“ и Волен Сидеров могат да бъдат открити само след кратка справка в „Гугъл“. Ако човек следи изявите на Каролев и в социалните мрежи също няма как да не знае, че лидерът на „Атака“ е един от „любимите“ герои на българската политика за Владимир Каролев. Сидеров пък не му остава длъжен, като счита, че „такива като Каролев са за затвора“.


Вместо в затвора – в държавна фирма
Вместо да бъде в затвора обаче, един от най-големите апологети на либертарианската идея и „лошата“ държава, която би трябвало да се оттегли изцяло отвсякъде, в момента продължава да се подвизава в… държавната фирма „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД. Владимир Каролев беше назначен за икономически съветник от бившия икономически министър Божидар Лукарски, а след това взе активно участие в кампанията на Реформаторския блок за изборите. Нещо повече – в този период Каролев влезе и Съвета на директорите на „Индустриални зони“.

Задаваме си няколко въпроса – защо човекът, който непрекъснато говори и лобира за това, че държавата не трябва да присъства в икономическия живот, на пазара място имат само частните субекти, а държавните фирми винаги са по-лоши и по-зле управлявани от частните, става част от ръководството на държавна фирма? Но да не го съдим толкова строго – може би просто е искал да помогне на предишното управление и лично на бившия министър и лидер на СДС Божидар Лукарски, който да има свой „доверен човек“ в тази компания.

В такъв случай човек би си помислил, че за високо морална фигура като Каролев, при това с ясно и категорично мнение за мястото на държавата и държавните фирми, е нормално след сформирането на новото правителство, от което нито Реформаторският блок, нито Лукарски в лично качество са част, той да напусне поста? Още по-логично звучи това, ако начело на министерството, което е принципал на „Индустриални зони“, след проведените избори застава министър, излъчен от „любимата“ на Каролев „Атака“.

„Министърът на „Атака““, както партийната телевизия „Алфа“ и вестник „Атака“ обичат да представят Емил Караниколов, е директно и напълно конкретно изражение на това, че Волен Сидеров на практика е на власт. Или с други думи, ако вчера за Владимир Каролев „хулиганът Сидеров“ беше „най-големият проблем на държавата“ в качеството си на депутат, от който зависи кворума на парламента, то не би ли следвало днес да е още по-голям проблем, когато е изцяло във властта?

И какво правиш ти като подчинен на неговия министър, сиреч – на самия него? Г-н Каролев, да не би Сидеров да е станал „шампион по пълно говорене“, или може би вече „си пие хапчетата“ редовно? Най-вероятно вече не „лъже непрестанно“ и след като е влязъл във властта „има какво да прави“. Очевидно – благодарение и на вас. Въпросите важат с пълна сила и към Волен Сидеров, който вместо да прати „в затвора“ Владимир Каролев, го държи чрез своя министър в държавното управление.

Нещо повече – по думите на самия министър на икономиката, предприятието „Индустриални зони“ очевидно (а и би трябвало) ще играе важна роля за развитието на държавата. „Министерството на икономиката работи за създаването на три нови индустриални зони в Стара Загора, Кърджали и Ловеч до края на годината“, обяви ресорният министър Емил Караниколов на пресконференция. Тоест Владимир Каролев ще работи активно под заръките на излъчения от Волен Сидеров министър в лицето на Караниколов. И обратното.

Любопитен щрих е, че в Съвета на директорите на „Индустриални зони“ доскоро беше и друг министър, излъчен от квотата на „Атака“ в лицето на Нено Димов. Той обаче е заличен през май, когато вече е бил министър на околната среда и водите, като макар и за кратко, куриозно един министър се подвизавал като подчинен на друг.


Публично-частно-либертарианско-държавно-Каролево-Сидерово партньорство

Разбира се, освен като част от ръководството на държавната компания „Индустриални зони“, Владимир Каролев би могъл да бъде много полезен за развитието на икономиката на страната и с чрез някоя от частните фирми, в които е съдружник или управлява, успоредно с участието си в държавната. Без да намекваме за каквито и да било конфликти – на морал, политика, интереси или каквото и да било, предполагаме, че популярният медиен анализатор би могъл да развива икономиката в изброените от Караниколов региони например чрез фирмата си „ЕВРО АКТИВ“ ООД, в която е съдружник, която се занимава с „вътрешна и външна търговия, производство на промишлени, хранителни, селскостопански и битови стоки, посреднически и комисионерски услуги, консултантска дейност, търговско представителство, посредничество и агентство на местни и чужди лица в страната и в чужбина, вътрешен и международен туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, рекламна дейност, оказион, битови услуги, покупко-продажба на валута, автосервизни услуги, строителство и ремонт“.

Или пък с „3 ПЛАНИНИ“ ООД, където също е съдружник, която се занимава с „инвестиции в недвижими имоти, строителство, хотелиерска дейност, покупка на стоки и други вещи с цел продажба в страната или чужбина, комисионна, складова, лизингова, спедиционна, превозна, туристическа, рекламна, информационна, импресарска дейност и услуги и свързаните с тях дейности, търговско представителство и посредничество, предприемаческа, строителна, селскостопанска дейност“ както и изобщо „всички дейности на територията на страната, незабранени със закон“.

А защо не с „БАЛКАНСКА КОНСУЛТАНТСКА КОМПАНИЯ“ ООД, на която е управител, и която се занимава с „предоставяне на консултантски услуги по инвестиционни, приватизационни и търговски проекти и сделки, консултации в областта на финансите, проучвания на пазара, реклама, извършване на търговски сделки със стоки, внос и износ на стоки и всяка друга търговска дейност, която не е забранена от закона“.

Варианти много, както се казва. Не ни остава нищо друго, освен да му пожелаем успех! На него и Волен Сидеров. 


Или вече са едно и също?


Николай Драганов, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар