Зима

Зима
Пролет

5 август 2017 г.

На властта й умре циганката...

Тази седмица Борисов надмина себе си и по хвалби...
 
Бях позабравил жаргонния израз "умре циганката, дето ме хвалеше", но покрай последните словесни изяви на премиера Бойко Борисов се присетих.

Неговата циганка отдавна се спомина, ама тази седмица Борисов надмина себе си и по хвалби. По повод приетата от правителството Програма за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г. премиерът слънце възкликна: "Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата".

С ръка на сърцето трябва да признаем, че това за алтернативата е вярно. Тя се е изгубила по стогодишния си път и продължава да се лута нейде между Бузлуджа и лозето на Габровски. И съвсем забрави, че лозето иска мотика. Както е тръгнало, най-накрая алтернативата ще се качи на бузлуджанската си чиния, за която толкова напира, и ще поеме към Млечния път. Тогава ще се сещаме за нея само когато гледаме "Междузвездни войни". Или екшъна "Механикът: Възкресение" с Джейсън Стейтъм...

Алтернативата е ясна. Ама да си сам на пистата и да твърдиш, че си по-добрият, вече е диагноза. Още повече когато става дума за програма, която се отнася за период до 2021 година. Там са записани такива благи обещания, че светлото бъдеще, обещавано някога от другаря Живков, пукната пара не чини: устойчиво нарастване на доходите, ограничаване на негативните демографски тенденции, минимизиране на рисковете и неутрализиране на опасностите за националната сигурност на България, гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт, провеждане на решителна политика за ликвидиране на неграмотността, подобряване здравето на нацията, гарантиране на енергийната сигурност на страната, повишаване растежа и конкурентоспособността на българската икономика...

Да сме в предизборна ситуация, разбирам да се вадят такива приоритети, но не сме. Или бъркам? В исторически план Борисов все се намира в предизборна ситуация - два пъти ни вкарва в предсрочни избори, що да не го направи и трети път. И Цецо Цветанов да се окаже един истински Нострадамус с предсказанието, че ще има и кабинет "Борисов-4".

Може и да има. И бездруго резултатите от изборите в последните години говорят за системна грешка. В такъв случай няма никакво значение дали първо казваш "хоп" и след това скачаш. Който обаче е бил внимателен в обещанията си, е точен в изпълнението им - това твърди философът писател Жан Жак Русо. 


Мисъл, която управниците ни лежерно забравят...


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар