Зима

Зима
Пролет

21 август 2017 г.

Сърбия изтегли дипломатите си от Скопие

"Нашите компетентни органи са установили и ни представиха доказателства и информация за разузнавателна дейност срещу институциите на Сърбия."


Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от сръбското издание „Блиц“.
 
Той посочи още, че все пак е имало няколко причини за това решение.

Вучич обаче заяви, че независимо от случилото се Сърбия ще продължи да развива приятелските си отношения с Македония.

Той изтъкна, че от Сърбия зависи "нашите хора да бъдат подготвени и да се защити приятелството между сърбите и македонците, но и да знаем как се действа в различно и ново обкръжение, което не не беше известно до преди няколко месеца".

"Ще чакаме какво ще кажат албанците за Косово в ЮНЕСКО и ще чакаме какво ще каже Скопие за това. Ние трябва да се подготвим и да съумеем да отговорим. Да защитим нашата дейност от влиянието на външни фактори и действия", каза Вучич. Запитан дали под "външна сила" е имал предвид Русия, Вучич отговори отрицателно.

Македонската реакция

"Република Македония развива приятелски отношения с всичките си съседни страни. Когато има чувствителни въпроси между двама наши съседи, правителството на Македония винаги се съобразява с интересите на държавата, базирани на принципите на добросъседство и развитие на регионалното сътрудничество, неутралност и ненамеса в споровете между държавите", се казва в съобщение на македонското правителство след решението на Белград да изтегли персонала от посолството си в Скопие след изпратена нота, без да се посочват причините, съобщи македонската „Нова телевизия".

По отношение на гласуването за членство на Косово в ЮНЕСКО правителството на Македония ще има предвид позициите на мнозинството страни-членки на ЕС, се добавя в съобщението.

 Александър Вучич

Няма коментари:

Публикуване на коментар