Зима

Зима
Пролет

19 август 2017 г.

Либералната демокрация се провали!

Толерантността не трябва да е на всяка цена
 
"Европа е във война с ИДИЛ и ние губим тази битка, защото врагът ни няма лице и посока. Терористите нямат нашето мислене и ценностна система – тяхна единствена цел е да убиват."

Това заяви журналистката Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

"Интеграцията се провали. Гетата представляват отделни държави, в които властите не влизат. Либералният модел си е затварял очите, давайки възможност на тези паралелни държави да избуят до там, че Западна Европа да се превърне във Франкенщайн", допълни тя.

Според политолога Любомир Стефанов именно неуспешната интеграция е това, което дава кислород за радикализиране на затворените социални групи.

"Самото наличие на гета означава, че сме изпуснали да интегрираме хората. Това е проблем на комуникацията на либералната демокрация. Какво направиха САЩ в Близкия изток? Каква беше целта на експанзията? Защо само Русия има санкции? Гражданите имат нужда да бъдат информирани, че демокрацията е само една от алтернативите. Толерантността не трябва да е на цената на всичко", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Велева бе категорична – Европа трябва да вземе по-строги мерки за безопасността.

"Каквито и да са терористите – самотни вълци или организирани – те са по-силни от нас, защото успяват да преодолеят цялата защита, в която се наливат милиони и милиарди средства. Първата реакция на краля на Испания беше "Нас не ни е страх", но това вече не работи. Нас, всъщност ни е страх. Ще има плюшени мечета, сърца и бдения, но това не работи. Ръководителите на Европа трябва да взимат далеч по-крути мерки", категорична бе тя.

Двамата гости в студиото подкрепиха примера на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан да се затварят границите на държавата, а пропускането през тях да бъде много строго съблюдавано. Но Стефанов предупреди, че ако всяка държава се затвори в себе си, това ще даде индикация, че терористите са победили, тъй като са разпаднали нашия модел.



Няма коментари:

Публикуване на коментар