Зима

Зима
Пролет

19 август 2017 г.

Опашка за парите от председателството

Колкото повече наближава датата 1 януари 2018 г., толкова по-конкретни стават възможностите за печалби покрай българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Поначало за изпълнението на важната за страната задача правителството бе предвидило около 150 млн. лв., но с времето на няколко пъти бяха гласувани допълнителни суми и днес е трудно да се каже какъв точно е бюджетът. 

А и няма съмнение, че ако възникнат нови нужди, ще се бръкне още по-надълбоко в хазната - с обяснението "да не се изложим пред чужденците".

До неотдавна харчовете на сметката на председателството бяха свързани само с инфраструктурата - ремонта на НДК, обновяването на резиденция "Бояна" и т.н. Напоследък обаче започнаха да се подписват и договори за услуги с частни фирми, като истинският бум предстои през септември. Става въпрос за осигуряването на хотелското настаняване за ръководителите на делегациите и придружаващите ги лица, за наемане на транспортни средства, за кетъринга, системите за акредитация, мебелите и редица други неща, без които няма как да се мине.

Министерството за българското председателство досега е обявило девет обществени поръчки, като само за две от тях са избрани съответните изпълнители, една е на етап разглеждане на оферти, а за други шест все още може да се подават документи.

Сигурен изпълнител на системата за управление на събитията, акредитация и регистрация на делегациите например е "Сиела Норма". Дружеството е преборило конкуренцията на консорциума "Ай Би Ес ИзиЛоджик", който е бил единственият друг участник, допуснат до крайното класиране. Интересното е, че поисканата от "Сиела" цена е 832 800 лв., или повече от два пъти по-малко от предвидените 1.7 млн. лева. За сравнение, офертата на консорциума е над 1.42 млн. лева. Иначе от избрания изпълнител се очаква да предостави за ползване вече готов софтуер със съответните лицензи, който да може да управлява събитията, да осъществява регистрацията и акредитацията на участниците в тях. Ако е необходимо, "Сиела" ще трябва да разработи и допълнителни функционалности, съобразени със спецификата на нашето председателство. Освен това част от поръчката е осигуряването на баджове, връзки, пинове и други аксесоари за всичките 40 хил. делегати, които се очаква да посетят София през първата половина на следващата година. Необходимо е цялата система да бъде в работна готовност още на 1 октомври, тъй като ще има няколко предварителни събития, на които ще се тестват възможностите й в реална обстановка.

Много по-голям интерес сред бизнеса предизвика поръчката за мебели, която бе разделена на пет обособени позиции и имаше общ бюджет от 2 320 076 лева. Документи за участие в нея подадоха 12 фирми и обединения. Но в крайна сметка договори ще бъдат подписани само с 3 от тях. Най-голям дял от парите (повече от 1.3 млн. лв.) ще получи "Панов" ЕООД. Дружеството на Ангел Панов, което е специализирано в производството на хотелиерско и ресторантьорско оборудване, е избрано за победител в две от обособените позиции - за доставката на мека мебел (184 фотьойла и дивана) и обзавеждане на заседателните зали (маси, шкафове и др.).

За осигуряването на 264 работни бюра е наета "Контракс", която често печели държавни поръчки за компютърно оборудване и офис мебели. В конкретния случай на фирмата ще бъдат платени почти 55 хил. лева. Други над 59 хил. лв. пък ще бъдат дадени на "Лидер конструкт" ЕООД за доставянето на 102 маси. За обособената позиция, включваща столове и закачалки, на първо място е била класирана "Кооперация панда", управляваща магазините "Office1 Superstore", но впоследствие тя се е отказала с мотива, че "има промяна в техническите параметри на вносителите". Поради това главният секретар на оглавяваното от Лиляна Павлова министерство - Сийя Николаева, е решила да прекрати процедурата и засега не е ясно кога и как ще се осигурят столовете и закачалките.

Пред разплитане обаче е интригата къде ще отседнат някои от най-висшите европейски делегати. В търга за хотелското настаняване на министрите от страните членки на ЕС, заедно с един техен придружител, се включиха две туристически агенции и собственикът на хотел "Маринела" (бившият "Кемпински"). Единият кандидат е "Аргус травел интернешънъл", която напоследък стана известна покрай споровете си с "България ер" в редица държавни търгове за осигуряване на самолетни билети. Макар туроператорът да е одобрен от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), той няма т.нар. оторизация BSP (Billing and Settlement Plan) от българския авиопревозвач да продава билети за неговите полети. Но този път дружеството, чийто собственик е 27-годишният Николай Шопов, не кандидатства за транспорт, а за настаняване и предлага договори с някои от най-луксозните столични хотели. Другата туристическа агенция, включила се в надпреварата, е ОССМО. Това всъщност е приемникът на създадената още в началото на 90-те "Фортуна 7", като днес се ръководи от Рая и Десислава Кирови и Станислав Димов. За тази фирма няма данни да е печелила други държавни поръчки.

Що се отнася до собственика на хотел "Маринела", това е дружеството на Вълчо и Маринела Арабаджиеви - "ВГ" АД. При него картинката е много по-ясна, отколкото при турагентите - базата е голяма и луксозна, отговаря на всички изисквания и не на последно място може да предложи атрактивни цени предвид факта, че няма посредник. А и единственият критерий, по който ще се оценяват офертите на тримата претенденти, ще е именно цената. От документацията на търга се разбира, че за общо 1808 нощувки, които ще реализират 1492 делегати, са предвидени 567 хил. лева. Което значи максимална цена от 313 лв. за една стая на вечер. Най-голям наплив се очаква от 16 до 30 април, когато ще има общо пет събития с 430 високопоставени делегати. Всички останали членове на делегациите ще се настаняват в хотели с четири и пет звезди за своя сметка. Ангажиментът на българската страна е само да осигури преференциалните цени, като по неофициална информация вече са избрани около 20 хотела в София, с които се водят преговори да поемат тези гости.

В скоро време предстои да се разбере и кои са мераклиите да подсигурят транспортните услуги. Поръчката е за 560 хил. лв. и включва превоза на гостите от хотелите им до НДК и резиденция "Бояна" и до местата, където ще се провеждат официалните вечери. Записано е, че максималният брой пътници, който може да се наложи да бъде превозван по едно и също време, е 1000 души. Изискването към кандидатите е да разполагат с шофьори и с три вида автобуси - с минимум 15, 30 и 50 седящи места.

До 8 септември ще може да се подават документи за процедурата за изхранването на участниците в събитията от българското председателство. Тя е с общ бюджет от 1.4 млн. лв., но е разделена на две части. За кафе паузите, обедите на блокмаса и работните обеди в Конгресния център на НДК са предвидени 1 083 500 лева. Другата позиция включва коктейла за откриването в Народния театър "Иван Вазов" и официалните вечери за ръководителите на делегации и делегати, които ще се състоят в "София тех парк". За тях прогнозната стойност е 316 200 лева. Конкретно за откриването в театъра са поканени 720 души, а в официалните вечери ще участват между 130 и 350 души.

Последните засега процедури, които е обявило Министерството за българското председателство, са свързани с изработването на различни рекламни материали. Така например близо милион и половина ще струват билбордовете по булевардите "Брюксел", "Цариградско шосе", "България", "Черни връх" и "Евлоги Георгиев", както и в района на НДК, Министерския съвет, Президентството и резиденция "Бояна". При необходимост ще могат да се възлагат и допълнителни дейности в размер до 20% от стойността на договора. Още милион лева ще отидат за изработката на промоционални материали като химикалки, моливи, луксозни тефтери, магнитни книгоразделители, външни батерии и други. А направата на телевизионни, аудио- и интернет клипове и банери за популяризиране на председателството ще глътне допълнително 260 хил. лева.
 

Българското председателство на Съвета на ЕС ще организира общо 220 събития, или средно между две и четири събития на ден. Очакваният брой посетители е около 40 000.
 
Министър Лиляна Павлова е внесла в Министерския съвет предложение за създаването на Координационен борд по въпросите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Към настоящия момент, казва тя, в правната уредба съществува празнота за регламентирането на оперативната координация по европейските въпроси по време на председателството. Страната трябва да има ясна стратегия за начина на водене на преговори не само в рамките на Съвета на ЕС, но и в отношенията си с Европейската комисия и Европейския парламент.

"Чрез създаването на Координационен борд с участието на всички отговорни лица на политическо и експертно ниво в него се гарантира оперативното проследяване на преговорния процес в рамките на Съвета на ЕС и неговите подготвителни органи. Изрично се предвижда при необходимост бордът да дава указания за начина на водене на преговори, както и да предлага на Съвета по европейските въпроси промени в рамковите позиции по разглежданите досиета", мотивира се още министър Павлова.

 Лиляна Павлова започна да разписва договорите с частните фирми

Ивайло Станчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар