Зима

Зима
Пролет

5 август 2017 г.

ПСЖ - международната спортна витрина на Катар

Засегнат от спада на цените на петрола и ембаргото, наложено му от противниците в Персийския залив, Катар залага повече от всякога на спорта.
 
И особено на ПСЖ - за да изгради международната си значимост. И е щедър в подкрепата си за парижкия клуб.

В момента, в който Катар е изолиран от съседите си Саудитска Арабия и ОАЕ, които го обвиняват в подкрепа на тероризма, привличането на Неймар в ПСЖ, международната й спортна витрина, показва, че Доха съвсем не е ограничила амбициите си. Пет години преди Световното първенство по футбол в малкото, но богато на газ емирство, то повече от всякога възнамерява да се сдобие с футболна легитимност, ключът към която е парижкият клуб. Футболът и ПСЖ са в сърцето на спортната дипломация на Катар и на меката сила, тази способност за влияние, която енергичното емирство търпеливо гради от 15 г. насам. И която му служи днес, за да се изправи срещу по-мощните си съседи, твърдо решени да го вкарат в редицата.

Въпреки това обаче, по бреговете на Персийския залив времената са тежки. На първо място е войната, която поведоха Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, или частни лица, които трудно биха могли да действат без знанието на властите, които обвиняват Доха, че финансира терористични групи, като същевременно оставиха катарската телевизия “Ал Джазира” да дразни в Рияд и Абу Даби. Всеки държи на позициите си и тази война ще бъде дълга и скъпа краткосрочно за Катар.

Второ, спадът на курсовете на петрола и газа - основното богатство на страната, което доведе до строги икономии. Бюджетът за Световното първенство по футбол бе намален наполовина, големи проекти бяха съкратени, а други, смятани за ненужни, направо бяха спрени. Няма никакво съмнение, че враговете му ще направят всичко - те го заявяват впрочем силно и ясно - за да се оттегли Катар от организацията на Световната купа през 2022 г. Как? Чрез вероятното умножаване на “вонящи бомбички”, под формата на изтичане на информация в пресата. Но днес нищо не показва, че тази подривна дейност ще е печеливша.

В същото време Катар трябва да се прояви като истинска спортна страна. Което далеч не е така. Целта, която са си поставили катарците, купувайки ПСЖ, е да спечелят Шампионската лига. Младият емир, шейх Тамим, който е привърженик на спортната дипломация, особено се грижи за това. Засега е далеч от целта. Но във футбола, както в повечето си други стратегически инвестиции, Катар, без да е филантроп, е търпелив изпълнител.

Купуването на златна цена на бразилската перла е част от тази логика на засилване на капацитета на ПСЖ. То ясно показва, че инвестирането в парижкия клуб не е предмет на финансовата сдържаност на Доха. Което само може да радва привържениците на “Пари Сен Жермен”. В очакване на възвръщаемостта на инвестицията.

Младият емир шейх Тамим е привърженик на спортната дипломация

 "Фигаро", превод: Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар