Зима

Зима
Пролет

3 август 2017 г.

Бойко Борисов търси работна ръка. Защо няма да я намери

Гневът му трябва да е насочен предимно към неговите три правителства от последните осем години...

Министър-председателят Бойко Борисов вчера се възмути при откриването на нов завод в Пазарджик, че чуждите фирми идват в България, а не могат да си намерят кадри. 

"Инвеститорите са тук, а ние не можем да им отговорим с високо производителна и квалифицирана работна ръка“, оплака се премиерът. В известна степен може да се съгласим с така направената констатация. Само че, ако я беше направил някой японски турист например.

Защото, ако Бойко Борисов се възмущава, то гневът му трябва да е насочен предимно към неговите три правителства от последните осем години. Интересно, кой друг, ако не управляващите трябва да направят така, че българската "работна ръка" да е квалифицирана и в достатъчно количество. За това има много фактори, но основните условия са две - нормално заплащане и качествено образование.

За кое от тези две неща допринесоха правителствата на ГЕРБ?

Що се отнася до заплащането, ситуацията е повече от трагична. В дъното сме на всички европейски класации по този показател, синдикатите наскоро представиха данни, че дори в нечленуващите в ЕС Сърбия и Македония доходите са една идея по-добри от българските. А разликата със заплатите в Западна Европа вече е космическа. Така че е логично, всеки който има възможност, да отиде да работи в чужбина. И няколко милиона вече го направиха. Е, кой да работи в заводите, на които Бойко Борисов реже лентата?

Подобно е положението и с качественото образование. При правителствата на ГЕРБ, всичко друго бе приоритет - магистрали, саниране, но не и просветата. Управляващите ту вкарват, ту оттеглят някакви палиативни мерки /както направиха и днес/, а цялостна реформа в образователната система, така и няма. 


Обучението в училищата е по програми и системи от 50-те години на миналия век, компютрите са рядкост и се ползват предимно за игри. За иновативни и насочени към практиката учебни занятия не се отваря и дума. В българските университети пък вече се влиза и с тройка и никой няма интерес към тях.

Е, как точно, при това положение чуждестранните инвеститори /които не са и чак толкова много, ако се сравним с Румъния, Полша и др./ да си намерят" високо производителна и квалифицирана работна ръка"? По-скоро те идват за евтина и неквалифицирана работна ръка. 


Случайно или не, нещо подобно търсят и управляващите, наближат ли избори.

Пламен Иванов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар