Зима

Зима
Пролет

10 август 2017 г.

Спретесебе!

Алчността да се граби като за последно е влязла като бацил в кръвоносната система на държавата...

Собственикът на заведението в Созопол, което включи такса "Празен стол" в сметката на свои клиенти, ще бъде санкциониран от всички възможни контролиращи органи в държавата. Като награда за алчността да дере дори и празните столове.

ГЕРБ-ерката от Перник, която си направи частна детска градина в сградата на държавна, ще връща всичко там, откъдето го е взела. За назидание, че с партийната власт решила да богатее на гърба на децата.

Оня „суджук“ от Добрич сигурно скоро бял ден няма да види, след като прокуратурата му повдигна не едно, а цели пет обвинения. Заради лакомията, рекета, разпищолването и самозабравата...

И това са само три примера от последните дни, които взривиха обществото.
 

Но такива ги има във всеки град, във всеки квартал. Във всяка област от живота.

Алчността да се граби като за последно е влязла като бацил в кръвоносната система на държавата.

Грабят властници, грабят партийци, грабят търговци, грабят бизнесмени, грабят всички. Кой откъдето и както може.

Никой от никого няма страх!

За Бога, да не говорим!


Спретесебе!
 

Спрете се бе, хора!
 

Алчността и самозабравянето не прощават на никого!
 

Вижте се в огледалото! Вижте се в очите на другите. Вижте как сте загубили срам и съвест!
Вижте как нямате адекванти обяснения, колко сте жалки пред камерите и микрофоните. Много гняв се събира в обществото.

Какво и да заграбите, помнете, че там, където накрая отиваме всички, винаги сме с празни ръце...

И затова ще ви припомня една известна китайска притча.
 

Дано тя ни накара малко да се вразумим.

Китайският император решил да наобиколи поднебесната си империя. Вървял из оризовите полета, които сияели под слънцето и сърцето му се препълвало от радост. Небето се усмихвало. Поданиците се покланяли до земята, когато го срещали. Преливало от радост императорското сърце и той решил да направи нещо добро.

Когато стигнал до брега на морето, видял един беден рибар, който мятал мрежите си във водата. Решил императорът да му покаже благоволението.

- Ще те възнаградя, казал императорът на рибаря. Каквото извадиш от морето, слагаш го на едното блюдо на везната, а на другото аз ще сложа злато и скъпоценности, докато везната се изравни...

Речено, сторено. Рибарят хвърлил мрежата в морето. Когато я издърпал видял, че вътре няма нищо, освен една костичка. Със сълзи на очите сложил рибарят костичката в едното блюдо на везната.

- Такъв ти бил късметът, изсмял се императорът и хвърлил на другото блюдо една златна монета.

Везната не трепнала. Хвърлил императорът още една монета. Везната пак не трепната. После още една,... и още една... и още една. Везната си стояла все така натежала към дребната костица. Изсипал императорът всичките скъпоценности, везната изобщо не помръдвала. Ядосал се владетелят и наредил да извикат някой мъдрец, който да обясни това чудо.

Довели му белобрад дрипав старец. Видял старецът гледката с везната и тъжно се усмихнал. Взел шепа пръст от земята и я поставил върху костичката. Везната моментално се наклонила обратно.

Учуден императорът го помолил да му разгадае тайната срещу цялото злато на везната.
Поклатил глава мъдрецът и казал:
- Не ти искам златото, велики императоре, но ще ти обясня това чудо.
Това тук е кост от човешко око. Докато то гледа, все е ненаситно. Спира да лакомее, само когато го затисне пръстта, когато умре.

....
 

Е, защо чакате, лакомници, някой Отгоре да ви санкционира?
 

Защо трябва премиерът да се занимава с някакъв си алчен ресторантьор, който е решил, че за четири уикенда трябва да избие рибата?
 

Защо министър Ангелкова не се самосезира веднага, щом касовият бон на този хубавец цъфна във фейсбук? Защото трябваше да чака Борисов да ѝ разпореди да извърши проверка в заведението? (Същото беше и за Добрич, и за Перник.)

Борисов не може да огрее навсякъде. И не е правилно той да се занимава с такива случаи. Ако има закони, правила и държава, то нейните органи трябва да се задействат веднага, а не някой свише да се ядоса, та да нареди и виновникът да си получи заслуженото.

Цяло лято данъчни на ята трупат загар по морето - какъв е резултатът? Министър Ангелкова обикаля плажовете сякаш е местна контрольорка и къса билетчета за шезлоните. Какъв е ефектът? Това ли трябва да прави? Представяте ли министърът на туризма на Франция или на Италия да се мота така по плажовете!

И докато се гневим на търгашите в Созопол, в "Слънчев бряг" един завърза жена като куче и я поведе из улиците на пияния град да му лиже подметките!

Него кой ще го санкционира! 




Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар