Зима

Зима
Пролет

2 август 2017 г.

"Съединението прави силата" - девиз на българското европредседателство

Лиляна Павлова: Това е един от основните ни акценти, да бъдем единни в Европа, със специален фокус върху Западните Балкани
 
"Съединението прави силата" – надписът върху българския герб и върху сградата на парламента ни, ще бъде слоган на Българското председателство на ЕС, което започва от 1 януари догодина.

"Това е един от основните ни акценти, да бъдем единни в Европа, със специален фокус върху Западните Балкани", каза ресорният министър Лиляна Павлова пред журналисти в МС, цитирана от Dnes.bg.

По думите й социологически проучвания са показали, че девизът е най-разпознаваем и харесван от гражданите. Около 80% от българите одобряват посланията на Българското председателство, известни като трите К" - консенсус, конкурентоспособност, кохезия.

Цветовете на председателството ще бъдат синьо и жълто.

United we stand strong - e преводът на английски език на нашия слоган.

"По-силни заедно", "Заедно можем повече", "Сигурност и просперитет", "Европа на новото поколение" са били сред предложенията, дадени от фокус групите при социологически проучвания.

Ремонтът на НДК ще бъде завършен преди провеждането на председателството и няма да го компрометира, подчерта Павлова.

Тя съобщи, че днес Министерският съвет е приел Календара на събитията.

"Лъжа и манипулация е, че в България няма събития и всичко е прехвърлено в Брюксел заради проблемите в НДК", каза Павлова. Тя уточни, че в страните-членки, които са ротационни председатели, се провеждат неформалните заседания, като планираме 12 неформални съвета на министрите.

От 1 декември ще работи сайт на председателството с превод на четирите езика, който се прави по стандартен формат.

Най-вероятно официалното откриване на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър. Очаква се над 22 хил. души да посетят страната ни в шестте месеца на председателството. Освен спонсори, министерството на Павлова ще открие процедура и за доброволци, които да помагат в дейностите.

Специална емисия на два вида монети ще бъде подарък за гостите, както изисква традицията на председателствата.

Сребърна монета с позлата ще получат най-високопоставените гости. За спомен от България дамите ще си тръгнат с шалове, а господата – с вратовръзки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар