Зима

Зима
Пролет

2 август 2017 г.

Боян Чуков: Договорът с Македония мирише на суров петрол

Ангел Джамбазки: Този договор отваря врата за едно добро бъдеще
 
"Договорът с Македония мирише на суров петрол." 

Тази теза изказа бившият дипломат Боян Чуков в ефира на бТВ.

Съкоментатор на Чуков беше евродепутатът Ангел Джамбазки. Двамата коментираха пробивът в двустранните отношения между България и Република Македония с подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

За да защити тезата си Чуков изтъкна, че този договор е "позитивна крачка в правилна посока", но в документа има и неясни формулировки.

"За да оценим този договор е необходимо да го поставим в хронологията на други събития включително и тези в Катар", коментира Чуков и заключи, че всичко това мирише на суров петрол.

В подкрепа на тезата си Чуков изтъкна и обещанието, направено от американския президент Доналд Тръмп при неговото посещение в Европа за доставка на газ. По думите му основният конкурент на американският газ е Катар.

"Затова бе ударен Катар", коментира Чуков. Той посочи, че в Европа има 26 терминала за връщане на втечнения газ в първоначалното му състояние при пренос с кораби, което било с 30% по-скъпо. Затова и Брюксел е дал разрешение в европейския газов хъб "Балкан" да постъпва и руски газ.

Освен това с договора се дава възможност Македония да бъде интегрирана в НАТО и то веднага. Освен това газопроводът "Опал", свързан с Германия, съгласно третия енергиен пакет е бил на 50% празен.

Ангел Джамбазки заяви, че с подписването на договора се дава възможност за завършване на Kоридор номер 8, свързващ Бургас и Драч. Евродепутатът посочи, че през септември ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между шест държави в Грузия.

Джамбазки беше оптимист, че с договора се отваря нова страница в отношенията между България и Македония. По думите му години наред чужди на България и Македония сили са гледали да държат един братски народ разделен. 


"Този договор отваря врата за едно добро бъдеще", коментира Джамбазки.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар