Зима

Зима
Пролет

26 август 2017 г.

Пеевски размаха пръст от мизансцена*


Тази седмица се случи чудо! Корпулентният депутат от ДПС Делян Пеевски, известен с потайността си и нежеланието да контактува с журналисти, внезапно проговори.

Или по-скоро прописа. И не само това! 

В разпространено от негово име  съобщение той се обяви за враг на фалшивите новини, чиято жертва бил станал, очевидно забравяйки, че основен производител на такива сензационни "вести"  са именно притежаваните от него медии. Същите тези медии, които обръщат с хастара наопаки всяка информация само и само да бъде в удобство на господаря им. И същевременно "удрят" неговите политически опоненти и бизнес врагове.

Какво разтревожи обаче Пеевски толкова много, че го измъкна от бърлогата му и го постави виртуално под светлината на прожекторите? Възможно е да са скандалите около предприятията "Дунарит" и "Емко", защото в стил "гузен негонен бяга" бърза да се оправдае, че нямал нищо общо с тях, нито пък интереси в сферата на военната промишленост. 


Или пък страховете му са свързани с нестихващия интерес към фалита на КТБ, от продажбата на чиито активи данъчната му декларация заприлича на творба за блясъка и успеха.

Ни в клин, ни в ръкав Пеевски се кълне: "Уверявам обаче поръчителите и изпълнителите на тези сценарии (бел. ред. - дали пък тук не е препратката към бившия му ортак и днешен невъзвращенец), че независимо от всичко казано или написано срещу мен твърдо ще следвам принципите си, като ще положа максимални усилия обществото ни да бъде обективно информирано за всичко случващо с активите на КТБ, както и за всяко неправомерно действие, свързано с тях, което ощетява държавата". 


Ако това е истина, депутатът да започне да разказва за тези, които вече са под контрола му.

По-любопитно е обаче в качеството си на какъв Делян Пеевски ще се бори за изкарването на истината наяве? Като народен представител от партията с най-съмнителна репутация - ДПС? Или като активен участник и свидетел от първа линия в сценария за фалирането на КТБ?

Да, на него не са му нужни разследвания, тъй като явно добре знае как стоят нещата, както и кои са останалите съучастници. Хората знаят кои са поръчителите в тази ликвидация.

Или може би медиите - бухалки на депутата и рупор на неговата гледна точка и неговата "истина" за нещата и събитията, ще ни осветляват. С тази истина, която "младият преуспял мъж" би желал да представи.

Банкерът Цветан Василев, бивш мажоритарен собственик на въпросната фалирала банка, сякаш хвърли камък в блатото, след като поиска да бъде защитен от САЩ по закона "Магнитски". А както знаем, когато се хвърли камък в блатото, жабите изскачат навън и започват да крякат. Този акт на Василев предизвика серия от изблици сред определени овластени среди у нас.

Първо, главният прокурор Сотир Цацаров побърза да определи действията на бившия банкер като "необходим пропаганден шум". Според него наетата американска фирма и адвокат са просто лобисти. След него правосъдният министър Цецка Цачева чистосърдечно си призна, че Бългapия и CAЩ зa мoмeнтa нe paзпoлaгaт cъc зaĸoнoви мepĸи, ĸoитo дa зaбpaнят нa aмepиĸaнcĸитe влacти дa пpoвeдaт paзcлeдвaнe зa Цвeтaн Bacилeв пo зaĸoнa "Maгнитcĸи". Което означава, че първото нещо, за което са се сетили замесените в аферата, е било да се потърсят възможности и начини да се спре или забрани едно такова разследване. А това е показателно.

Не се удържа и премиерът Борисов, който миналата седмица дръпна цял драматичен монолог пред министрите си, ожалвайки се как искали да му "пришият" Делян Пеевски. Всъщност оплакването му беше заради "фалшивите новини" около измъкнатия от нафталина "Цанков камък", но зад хидровъзела май прозираше една вече призрачна банка, истинската причина за безпокойствата. 


Премиерът се възмути и от тиражираните твърдения, че става дума за "война с ДПС" и подготвяни арести. "Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас, защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски. Казвам: "Това са глупости" и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини", изплака болката си министър-председателят.

Интересно! Гневи се, че искали да го "пришият" за Пеевски, пък някак си по случайност двамата се озоваха рамо до рамо в борбата срещу "фалшивите новини", които не им изнасят. 


Дали Борисов е забравил за онзи образ в огледалото, с който така го ядосаха младите българи в Лондон преди няколко години? Май нищо не се е променило оттогава.

*Мизансцен - разположението на декори и актьори при изпълнение на различни епизоди от пиеса на сцена.




Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар