Зима

Зима
Пролет

8 август 2017 г.

Заповедта за Калиакра, която Борисов уж отмени, не била отменена

Нено Димов: Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел
 
"България трябва да съхрани природата си по европейски начин, защото ние сме част от Европа. Това трябва да стане с подкрепата на местните общности и власти. Проблемът на Калиакра не е в Брюксел. Не и в "Натура 2000". Проблемът е в определяне на границите. Този проблем е замитан години под килима и не са търсени решения". 

Това заяви Нено Димов на срещата в МС по казуса "Калиакра", организирана от премиера Бойко Борисов. 

Министърът изрази надежда, че след тази среща ще бъдат намерени работещи решения, с които да се смени политиката, която водим за опазване на околната среда и и подчерта, че отменената заповед крие риск от санкции за България.

"Заповедта за защитената зона "Комплекс Калиакра“ ще продължава да действа и не е отменена, докато не се направи прецизирането на нова. Заповедта не касае акваторията на Черно море. Тази седмица ще бъда в Каварна, за да говорим на тази тема".  Това обяви на пресконференция министър Димов, след края на срещата, цитиран от Epicenter.bg.

"Балансът трябва да бъде между интересите на околната среда, местното развитие и собствениците на земи. Този баланс не се намира лесно. Дълбоко убедени сме, че трябва да го намерим. Гарантираме, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които сме осъдени. Основният проблем е Планът за управление на защитената зона "Калиакра“, в който се сблъскват редица интереси. Ще бъдат направени към междуведомствената работни груби няколко подкрепи, които да се занимаят с казусите. Ще има представители на всички заинтересовани. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел. Този план не може да дебалансира в каквато и да е посока“, каза още министърът и разкри, че в рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория.

Няма коментари:

Публикуване на коментар