Зима

Зима
Пролет

2 септември 2017 г.

Доня Корнелия очаква дон Флорентин

В новия сезон на парламентарната теленовела

В последните години сякаш свикнахме с бурните емоции и неочакваните обрати в работата на депутатите, приличаща на моменти досущ на латино драма. 


В този смисъл е логично да се запитаме какво ли ни очаква в новия парламентарен сезон, който официално започна на 1 септември. 

Дали доня Корнелия и дон Флорентин Цветанов най-после ще загърбят старата си вражда и ще свършат нещо полезно за хората, които всеки път на изборите им определят главна роля в сюжета? Или пък дон Волен ще се завърне към своя тъмен персонаж, който правеше внезапни проверки за наркотици във висшите учебни заведения? А може и ДПС и техният шеф Мустафа да са намислили нещо? Тези въпроси бистрят в последната седмица всички критици на парламентарния сериал.

Почти общо е мнението, че двата основни враждуващи клана - ГЕРБ и БСП, няма да губят много време и ще пренесат летните си кавги в пленарната зала и кулоарите на Народното събрание. Социалистите вероятно отново ще се придържат към стратегията си за дестабилизация на правителството и мнозинството. Червените депутати, начело с лидерката Корнелия Нинова, едва ли ще пропуснат възможността още в началото да ни напомнят за гафовете от първите сто дни на кабинета "Борисов 3", а те не са никак малко.

От друга стана обаче, управляващите в третия мандат на Бойко Борисов изглеждат доста по-задружни. Коалиционните партньори от "Обединени патриоти" стискат здраво "златния ключ" за властта и много добре си дават сметка, че за тях алтернатива на тази конфигурация практически няма. Съюзът е крехък, държи се буквално на един-два гласа, но поне засега на повърхността не се виждат проблеми.

За спокойното плаване в управленски води със сигурност ще спомогне и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, което ще започне в началото на следващата година. Очакванията са това да е тема, около която законотворците да се обединят и напрежението от последните месеци донякъде да поспадне. Поне до приключването на европейските ни ангажименти, за което намекнаха в своите декларации шефовете на парламентарните групи. Разбира се, ДПС и най-вече БСП ще имат своята роля в този дебат. Те вече настояха въпросите около председателството задължително да минават през парламентарната цедка.

Иначе законодателните инициативи поне в първите няколко седмици изглеждат ясни. Те бяха очертани от председателя на Народното събрание Димитър Главчев преди седмица. Той сподели, че освен за председателството сериозни дебати предстоят по антикорупционния закон на правителството (още в началото на новия парламентарен сезон в парламента се проведе обществено обсъждане на законопроекта), съдебната реформа и приемането на държавния бюджет. Очакванията му са в Сградата на съединението да се работи нормално или поне в нормалния график, но не изключи и още в началото да се стигне до извънреден законодателен труд. 


"Всичко това, по което ще работим ние и правителството, трябва да доведе до по-добър живот на българите. Заради това са ни изпратили в парламента", отбеляза философски Главчев и всеки, който го е чул, сигурно се е разплакал, развълнуван от благодатната перспектива.

Лъч надежда за доходите на подопечните внесе преди началото на сезона и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя направи нещо като намек, че управляващите обмислят увеличаване на заплатите в сектор "Сигурност" и "Образование". "Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма", отбеляза Стоянова. 


След което, вероятно за да няма отпускане, оповести, че такса "смет" ще нарасне, пък било то и "поносимо". Тоест някои хора ще усетят някаква промяна, но бързо ще им я отнемат, вдигайки сметките за боклука.

Няма как, алтернативният антикорупционен закон на БСП също ще е поле за престрелки между управляващи и опозиция. Повод за скандалите ще е начинът на определяне на ръководителя на бъдещия антикорпуционен орган. Както е добре известно, от левицата настояват шефът на новата структура да бъде назначаван от президента с указ, докато последователите на Борисов предпочитат изборът да се прави от Народното събрание.

Не е изключено наесен да има и интересни обрати. Преди дни президентът Румен Радев обяви, че свиква в началото на октомври втория си Консултативен съвет за националната сигурност, откакто влезе на "Дондуков" 2. Темата ще е корупцията по високите етажи на властта, както и създаването на работещ модел за борба с нея...

Така че сцената е готова, прожекторите светнаха и се чакат само главните политически актьори.




Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар