Зима

Зима
Пролет

9 септември 2017 г.

Три ключови стъпки към щастието

Те изискват известно усилие, вземане на решения и практика, но определено си заслужават...
 
Човешката природа е такава, че, когато постигнем нещо, поставяме следващата по-висока цел, и следващата.

Така рядко се чувстваме удовлетворени и често очакваме щастието, след следващото завоевание или придобивка, като да спечелим от лотарията например. Малко след като постигнем желаното обаче, чувството за щастие започва да намалява.

Оказва се, че имаме определени граници за нашето състояние на щастие. Може да има моменти на повишаване и съответно понижаване в това усещане, но не след дълго се връщаме към обичайното си състояние.

Добрите новини са, че има начини, с чиято помощ да изместим границите за щастието ни. Всички те изискват известно усилие, вземане на решения и практика, но определено си заслужават.

1. Да се научим да се справяме с разочарованието

Никой не обича да бъде разочарован. Всъщност, има много хора, които избягват да влагат надежди, за да избегнат разочарованието.

Когато обаче не си позволяваме да визуализираме мечтаното бъдеще, се лишаваме от едно от големите удоволствия в живота. Според данни на проучване планирането на ваканцията например носи по-голяма наслада, отколкото самата ваканция. Така накрая дори оставаме с привкус на леко разочарование.

В тези случаи трябва да си напомняме, че това е само усещане, което скоро ще премине.

2. Да преодолеем страховете си

Има ли нещо, което искаме да направим, но се колебаем и ни е страх да направим крачка. Да впрегнем цялата си воля и да го направим. След това ще имаме възможността да се насладим на блаженото чувство за постигнатото постижение, ще се повиши и самочувствието ни. Ако това не е щастие, то какво?

Когато едновременно сме смели и уверени, се чувстваме доста добре в кожата си, нали?

3. Да поддържаме и развиваме връзките си лице в лице

Това е особено необходимо в тези натоварени времена, когато масово си общуваме чрез съобщения. Важно е да помним, че този тип разговор не е същият, както когато гледаме някой в очите и усещаме присъствието му.

Дясното мозъчно полукълбо – онази част от мозъка ни, която отговаря за връзките и чувствата ни, остава „неудовлетворена“. И нищо не може да компенсира тази загуба.


Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар