Зима

Зима
Пролет

24 септември 2017 г.

Как ще ги стигнем германците

Замислих се за това, след като преди няколко дни прочетох много интересна информация от колежката Елена Трифонова.
 
В нея се известяваше как германската телевизия RTL събрала за 18-ата годишнина на тамошния вариант на предаването „Стани богат“ 18-годишни участници...

Поканен бил и неизменният водещ на тая несравнима надпревара на умовете – Гюнтер Яух. Определян като „най-интелигентния, най-знаещия и умеещ да владее и телевизионната аудитория, и хората в студиото“. В студиото на предаването, което се нарежда сред трите най-гледани от публиката, а и най-предпочитани от рекламодателите.

Научаваме и за хонорара  на Яух, и за това, че дава всяка година по милион евро за опазване и реставриране на културното наследство на Потсдам... Преразказах споделеното, за да ви спестя „ровене“ в дебрите на сайта.

Да сравним как стоят нещата със същото предаване у нас, със „Стани богат“

Един и същ водещ през годините – Николай Кънчев. По Нова телевизия – от 2001-ва до 2012-а. Стотици предавания, над хиляда, много участници...

Николай Кънчев, на пяната на гребена на успеха на надпреварата за ерудити – издаде и книга.

Какъв му е хонорарът  като водещ – не знам. Но за десетината години, твърди се, на участниците били дадени 6 млн. лева. Което е 3 млн. евро. От тях – 1,5 млн. за благотворителност. В малко повече от 100 специални издания. Това – за обичащите статистиката, цифрите и числата.

Вече нагазихме в отликите

Раздадените пари са колкото сам  дава за 3 години Гюнтер Яух на обичания от него Потсдам.

А „Стани богат“  у нас вече е само спомен. Собствениците на телевизията, която го излъчваше, го окастриха от програмата. Замениха го с „брадърски“ и подобни продукции.

През последните години се изредиха на стола срещу Кънчев десетки политици, артисти, спортисти, които играеха благотворително с неимоверно добра, с  неподозирана точност при посочването на верните отговори. Толкоз добра, че на моменти не бе за вярване.

Всичко това ставаше върху фона на непрестанното повтаряне, потретяне, че парите отиват за добри дела. И сигурно е така. Но Николай Кънчев не се чу да е дарил лично от изкараното. За разлика от Гюнтер Яух.

А напливът на и без друго популярните лица пресече пътя за изява на обикновените зрители. А накрая дойде и краят.

Каквито и варианти на „Стани богат“ да извъртаха в Нова телевизия, от предаването хората и в студиото, и пред екраните в домовете си обоготяваха умовете си, развиваха въображението си, развихряха съобразителността си, събуждаха интуицията си, показваха силата на знанието...

Десетки са примерите. Ала изявите на покойния колега от вестник „Спорт“ – Владмир Божиков, на отец  Любомир Братоев от храм-паметника „Александър Невски“, на  неколцина неповторими гимназисти от елитни гимназии са още пред очите ми. И не само пред моите, предполагам.

Днес Николай Кънчев води за пореден път воайорско шоу. Избрал е да бъде запомнен с тая си изява. Вместо с просветителската. Правото си е негово. Право на Нова телевизия пък е да си реди програмата по свой вкус. Пазар...

Бедата е, че пешкира опира зрителят

Че простотиите го облъчват не по-малко пакостно от радиоктивен отпадък. Че му се внушава, че от знанието полза няма.

В Германия мислят и действат инак. Затова ни ще ги стигнем, още по-малко пък ще ги задминем. Ще им дишаме прахоляка. Богати са и поощряват любознанието. Най-бедни сме и се оставяме да отъваме в блатото на скотските радости.

Не на 2, а на 5 скорости ще е бъдещата, съвсем скорошната Европа. Умните, прозорливите – „на пета“. Ние – „на първа“, едвам-едвам пъплейки не само по стръмното, по баирите, а и по нанадолнището.

Обяснението е простичко. Всичко е въпрос на нагласа, на манталитет, на избор на предпочитание в политиката. А и на характер – за налагане на истинските ценности. Телевизията може да е голяма сила – и за добро, и за лошо.

От нашето безразличие или непримиримост зависи дали ще се чува гласът ни или всеки пореден медиен чобанин ще ни завръща като безволево и покорно стадо...



Иван Тодоров, Sbj-bg.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар