Зима

Зима
Пролет

8 септември 2017 г.

Свой човек за партиен чадър

Българите ги втриса при мисълта, че парламентът ще назначава шефа на новия антикорупционен орган
 
Всеки втори българин смята ГЕРБ за корумпирана партия, сочат данни от проучване на "Галъп Интернешънъл". 

Точно толкова са и хората, които мислят същото за БСП. Но на въпроса коя от двете големи партии е по-корумпирана 37% от българите смятат ГЕРБ за по-корумпирана партия (26% -БСП.)

Проблемът е, че ГЕРБ - подобно на СДС от периода 1997-2001 г., едва ли ще се измъкне от образа си на корумпирана партия, защото той е резултат не на някакви от доктрини или указания, а на действията на разпасали се партийни велможи и на напълнилите партията на Борисов кариеристи и мошеници от всякакъв вид и тип. А това я прави напълно безсилна срещу корупцията в собствените й редици.

Проучването на "Галъп" е съвсем свежо - от първите дни на септември 2017 година. Затова българите ги втриса при мисълта, че парламентът ще назначава шефа на новия антикорупционен орган. Вероятно по тази причина и 70% от избирателите искат това да прави президентът Румен Радев - нещо, което поиска и самият държавен глава. Но не го искат управляващите. Те желаят на този пост свой човечец, за да им вдигне партиен чадър над главите и да преследва само опозицията, която няма да има властови ресурс дори за да се защити.

Впрочем набива се на очи и друго предпазно средство за управляващите: в проектозакона на ГЕРБ се предвижда извънсъдебна процедура за конфискуване на имуществото на корумпираните. Без за това да има влязла в сила осъдителна присъда. Така всеки, който в някаква форма е опозиция на властта, ще бъде заплашен от това нововъведение - полицейска конфискация и превръщане в долен паупер. Докато при тази процедура всеки крадец ще може да оперира на воля, стига да вика с цяло гърло "Браво" и "Осанна" на когото трябва.

Та така е. Правният нихилизъм и милиционерските похвати имат тясна цел - другите, а не наш'те. 


А това компрометира цялата процедура за борба с корупцията у нас.

Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар