Зима

Зима
Пролет

23 септември 2017 г.

На вълната на антиимигрантската реторика чак до Бундестага

"Алтернатива за Германия" може да се превърне в трета сила и главен опозиционер в Бундестага

Когато на 6 февруари 2013 г. Германия осъмна с още една партия, никой не предполагаше какъв може да бъде ефектът от нея. 


Стартирайки от протестните движения покрай политиката на ЕС за спасяване на закъсали държави като Гърция, "Алтернатива за Германия" (АзГ) вече има представители в управлението на 13 от общо 16-те провинции на Германия. Само че възходът не се дължи на евроскептицизма й. В началото на бежанската криза АзГ ловко успя да обърне платформата си и да я насочи срещу политиката на отворените врати на Ангела Меркел, като така привлече немалка част от консервативните избиратели.

Влизането на АзГ в Бундестага вече е сигурно, както и това, че то няма да бъде просто символично. Освен че е първата партия с открито крайнодесни възгледи, представена на федерално ниво в новата история на Германия, АзГ може да се окаже и трета по сила в новосформирания парламент.

Парламент на кантар

Дни преди насрочените за 24 септември избори социологическите агенции предвиждат тя да получи от 9 до 12% от общия вот. При всички случаи Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел, който в парламента управлява със сестринската си партия Християнсоциален съюз (ХСС) под названието "Съюз", отново ще заеме първо място, следван от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц. Това оставя останалите четири партии, включително АзГ, в ожесточена битка за гласове, като победителят ще е този, който успее да мобилизира най-голяма част от избирателите си.

Ако гласовете за Партията на свободните демократи (ПСД) позволят коалиция с ХДС, депутатите могат да си отдъхнат, тъй като в главен опозиционер ще се превърнат социалдемократите, а АзГ ще бъде тотално изолирана. Слабото представяне на ПСД до момента обаче прави това малко вероятно. Друга възможност би била т. нар. коалиция "Ямайка" между ХДС, ПСД и Зелените, но екоактивистите са прекалено неудобни както за ХСС, така и за свободните демократи. Tака най-вероятно е продължението на Голямата коалиция между ХДС и ГСДП. При този сценарий АзГ почти със сигурност ще се превърне в трета сила, което отваря въпроса за бъдещето ѝ в Бундестага.

Плакат на партията с надпис "Бурки? Предпочитаме бикини". Рекламните материали на АзГ са едни от най-вандализираните тази година, затова и партията разчита на онлайн присъствие

По традиция главният опозиционер в германския парламент се възползва от определени преимущества. Ако АзГ стане трета в неделя, тя на теория трябва да получи и председателството на бюджетната комисия, която контролира и помощите за стабилизация на еврозоната. На практика обаче нещата не са толкова прости и достъпът на член на АзГ до този пост може да бъде блокиран. Кандидатът за канцлерския пост от Левицата Сара Вагенкнехт коментира пред Reuters, че не би поставила човек, който "представлява нацистки интереси, на отговорна позиция".

Между хаос и нов ред в партията


Възможностите за влияние на АзГ не се ограничават само до това. Изследване на Алекзандър Хензел от Института за изследване на демокрацията в Гьотинген (Göttinger Institut für Demokratieforschung) изучава начина на работа на АзГ в три от общо 13-те провинции, където партията е представена в управлението. Според него 62-та депутати от трите фракции нямат "почти никакъв" политически опит, но започват да се интегрират все по-добре в работата на Ландтага (наименованието на провинциалния парламент в Германия - бел. ред.).

В изследването се твърди още, че АзГ има капацитета да надмине вътрешнопартийните си неразбирателства, които все още диктуват цялостния ѝ облик, и да спечели допълнителни точки от задълбочаващата се в Германия криза между традиция и модерно.

"Партията ще спечели нови ресурси и ще се превърне в постоянна част от дебата на национално ниво", коментира Хензел бъдещите четири години на АзГ в парламента. "Остава въпросът дали ще се развие аналогично на Зелените (партията набра скорост през 80-те и оттогава е неизменна част от германския политически живот - бел. ред.) и ще се наложи дълготрайно", пише в доклада.

Без ясен сигнал за плановете за развитие на АзГ остава рано да се спекулира за нейното бъдеще. Ако партията не успее да формира силни позиции по други теми освен миграцията, може да се окаже, че ще танцува само в един парламент. 

 Алекзандър Гауланд и Алис Вайдел от АзГ се кандидатираха в дуо

Няма коментари:

Публикуване на коментар