Зима

Зима
Пролет

25 септември 2017 г.

Да си беден и дебел в България е срамно...

Тъжната истина, която ежедневно премълчаваме, я казаха макар и деликатно в национален ефир

Хвърлям по едно око на родните випове в „Биг брадър“ и все повече осъзнавам в каква мръсна, гнусна кочина живеем.

Прави ли ви впечатление как "елитът" на страната ни не спря да брои парите и успехите си пред милионите погледи на зрителите, повечето от които са седнали  на масата за вечеря с по 20 грама ракия, хляб и сол?

Преброи ги, когато каза, че е срамно да си готвач, защото готвиш и сервираш, а не си "отпред", на масата.

Преброи ги, когато трябваше да изиграе един танц, за да дари сума пари за благотворителност. Тогава "елитът" реши, че е по-ефектно и благородно да размята скъпата си чанта с 3000 бона кеш вътре.

Преброи ги и предишната вечер, когато се жалва, че вече не кара кола на стойност може би 10 апартамента в топ центъра на София.

И когато заяви, че рокли от 70 лева са боклуци, нищо, че един голям процент от жените в тази страна не могат да си ги позволят.

И когато изцепи тъжната реплика - "Влизам в магазина и си правя сметка на парите"...

От всички тези възвишени разговори и теми на родните ВИП-ове разбрах само, че да си беден в тази държава е обидно и срамно.

Тъжната истина, която ежедневно премълчаваме, я казаха макар и деликатно в национален ефир.

Така всеки път, когато шофирате, а някоя скъпа лимузина започва да ви свири отзад и ви псува с ''разкарай се с тая кошара, мама ти д..ба'', да знаете, че богатият се дразни повече на евтината ви кола, отколкото на уменията ви зад волана.

А когато си купите хубава рокля за 50 лв., за която отделяте пари от 2 заплати, винаги ще има някоя ''дама'' с такава за 5000лв., която да изсъска зад вас ''гледай я тая къв евтин парцал е сложила''.

И когато отидете в магазина и се наредите да платите хляба и сиренето, човекът с претъпкатана количка отзад ще цъка нервно ''тоя па за един хляб бави цялата опашка''.

Така е в нашата България.

Защото да си беден тук е грозно, унизително и срамно.

Точно колкото и да си дебел, между другото.

Може би знаете, че част от популярните ни личности са си наели специалисти по фотошопа, които прилежно да скриват техните недостатъци от иначе перфектните им  снимки за социалните мрежи.

Защото в България да си дебел е най-големият ужас, който може да ти се случи.   И под дебел не разбирайте онези хора, с такава степен на затлъстяване, че не могат да се движат. Говоря за няколко излишни килограма.

Ако сте в чужбина, на никой няма да му дреме дали имате 5 излишни килограма или 105. Вие ще бъдете човек, точно колкото са и останалите. Равноправен.

Ако сте в България ще трябва да прикривате всеки недостатък, преди да излезете, за да не чувате зад гърба си - '' виж го го тая/ тоя на к'во прилича''.

Освен ако не сте дебел, но много богат чичко, тогава няма причина да се срамувате от теглото си.

Но, ако недай си Боже сте дебела жена, е тогава тежко ви. С намирането на работа, и на мъж ... и с нормалния живот.

В България е така. И ВИП-овете, ''дамите'' и ''джентълмените'', ясно показаха границата между двата свята. Горният и долният. Богатият и бедният. Те не искат да са долу. Искат да са отпред, горе, на високо. Макар и с цената на достойнството им.

Ден след Деня на Независимостта, ще ви кажа, че сме претъпкани от зависимости.

Най-вече от парите и килограмите.



Адриана Аврамова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар