Зима

Зима
Пролет

25 септември 2017 г.

Фрауке Петри отказа да бъде депутат от АзГ в Бундестага

Петри е съпредседател на АзГ, но е все повече изолирана от другите лидери през последните месеци
 
Лидерката на "Алтернатива за Германия" - Фрауке Петри обяви, че няма да бъде депутат в парламентарната й група в Бундестага заради агресивни изказвания на партията след изборите, предаде Франс прес.

"След дълъг размисъл реших да не членувам в парламентарната група на АзГ в Бундестага", обяви тя на пресконференция в Берлин, в която участваха и другите лидери на антиимигрантската партия.

Фрауке Петри е представител на умереното крило в АзГ, отбелязва ТАСС. След като обяви решението си, тя напусна залата, без да отговаря на повече въпроси.

Петри е съпредседател на АзГ, но е все повече изолирана от другите лидери през последните месеци.

Търканията в партията са относно политиката й и доколко радикална трябва да бъде. Петри, която е считана за лицето на умерените партийци, бе критикувана, че е променила политиките на партията така, че да се харесат на по-умерените гласоподаватели. Нападките срещу нея започват заради критиките й срещу Бьорн Хьоке, част от крайнодясното крило на АзГ, който многократно нарича мемориала на холокоста в Берлин "мемориал на срама". Партията се опита да го изхвърли, но водещата фигура сред крайното крило - Александър Гауланд - го защити, като обвини Петри, че разцепва партията. 


Снощи на пресконференцията след края на изборния ден Гауланд е заявил: "Нищо не се е променило, ние ще продължим да преследваме Меркел както досега". Смята се, че това негово изявление е вбесило Петри. 

Тя е от провинция Саксония, където партията е доста популярна. Петри е избрана с директен мандат за депутат и ще стане независим депутат.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар