Зима

Зима
Пролет

25 септември 2017 г.

"Билд": Резултатът от този наказателен вот ще промени дълбоко Германия

Плесница за Меркел, разгром за Шулц, шокиращ успех за "Алтернатива за Германия"
 
"Кошмар", "изумление", "исторически поврат": германските вестници се надпреварват в търсенето на силни думи, за да опишат шока от развитието на вчерашните избори, белязани от пробива на националистическата десница.

Плесница за Меркел, разгром за Шулц, шокиращ успех за "Алтернатива за Германия": резултатът от този наказателен вот ще промени дълбоко Германия, отбелязва популярният в. "Билд". Кошмарна победа за Ангела Меркел, обобщава най-четеният вестник в Германия.

Сензационният напредък на десните популисти представлява исторически поврат в германския политически живот, който се характеризира с култура на консенсус и цивилизовани дебати, а сега навлиза в епоха на много по-сурово и конфликтно поведение, посочва консервативният всекидневния "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В редиците на консерваторите цари униние и главният отговорен за това е ясен, коментира десноцентристкият ежедневник "Зюддойче цайтунг".

Ангела Меркел може да остане канцлер, тя постигна "стратегическата си цел", но плаща висока цена: управляващата коалиция беше сурово наказана. АзГ влиза в Бундестага с подкрепа, надхвърляща 12%, и ще бъде изключително трудно да се състави солиден управляващ съюз за следващите четири години, подчертава в електронната си версия сп. "Шпигел".

След като социалдемократите изключиха категорично възможността да управляват отново с Християндемократическия съюз, Меркел няма друг избор, освен да договори коалиция със Зелените и Свободната демократическа партия, които се завръщат в Бундестага, след като бяха извадени от него на изборите през 2013 г. Бъдещето на една такава коалиция обаче изглежда несигурно, отбелязва Франс прес.

Грозящата ни коалиция между ХДС, Свободната демократическа партия и Зелените ще е само един изтощаващ съюз, който няма да изтрае през целия следващ четиригодишен период, предрича "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар