Зима

Зима
Пролет

6 септември 2017 г.

Емил Караниколов продължава офанзивата срещу „Дунарит“

Държавата не ce е отказала да национализира русенския военен завод „Дунарит“.
 
Това стана ясно от изказването на министъра на икономиката Емил Караниколов на връх празничния ден 6-ти септември. 

Министърът реши внезапно да коментира заплетения казус в който чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) държавата изкупи вземания за 47 млн. лв. по които „Дунарит“ е длъжник. След това ДКК опита да се впише като заложен кредитор, но съдът спря това вписване. Впоследствие задължението беше изцяло изплатено от „Дунарит“ към ДКК.

Не стана ясна причината Караниколов така спешно да реши информира журналисти по темата „Дунарит“, но прави впечатление, че това се случва в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Гърция.

Според Караниколов военният завод „Дунарит“ все още е собственост на дружеството „Кемира“ на Цветан Василев.

По думите му в Търговския регистър няма данни фирма „ЕМКО“ да държи над 99% от капитала на дружеството, както твърди нейният собственик Емилян Гебрев.

Това е така, но министърът на икономиката пропуска един детайл. А той е, че влизането на „ЕМКО“ в „Дунарит“, което е одобрено от Комисията за защита на конкуренцията е блокирано от компанията „Виафот инвестмънт България“. Това дружеството е собственост на офшорката от Британските Вирджински острови Viafot Limited, известна като контролирана от ДПС депутата Делян Пеевски.

Караниколов не коментира името на Пеевски в заплитането на казуса „Дунарит“. Но пък не пропусна да отбележи, че в медиите се появила информация, че ДКК е направила изискуемо вземането, но то не било вписано и нямало как да стане изискуемо.

Тук Караниколов доста се оплете, защото преди „Дунарит“ да изплати вземането си, самият министър говореше как държавата ще поеме контрола над военния завод и даже ще го впише в забранителния за приватизация списък. Единственият начин това да стане е срещу неизплатен дълг, ако ДКК беше вписана като заложен кредитор, припомня Transmedia.bg.

Този сценарии обаче беше прекъснат от съда, който блокира исканото от ДКК вписване.

„Имахме готовност то (задължението – бел. ред.) да бъде разсрочено, а не да се плаща веднага с оперативни средства от „Дунарит“, въпреки че вчера се появи информация, че парите са платени от друго място. Но работа на финансовото разузнаване е да разбере откъде са парите“, обясни министърът.

Историята с неясния произход на парите е теза, която е разпространявана основно от медии на Пеевски. Обявяването на произхода на парите за неясен е и единственият шанс офанзивата на държавата към „Дунарит“ да продължи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар