Зима

Зима
Пролет

13 септември 2017 г.

Красимир Вълчев: Много деца, завършили училище, не знаят български

Вълчев е на мнение, че правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище

"Много деца, завършили училище, не знаят български. Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище."

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

По думите на министъра основната причина за неходене на училище е културната - няма желание, респект към образованието. "Все по-малък е делът на тези, които не посещават училище поради социални причини", заяви той пред Нова телевизия.

Вълчев е на мнение, че правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище. "Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище”, каза Вълчев.

Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще има. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в репликата за по-притеснените ученици. Вълчев все пак поясни, че по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.

По отношение на нуждата от навлизане на новите технологии при обучението на децата, министърът обеща, че догодина МОН ще предложи програма за разработване на дигитални образователни материали.

Красимир Вълчев сподели, че помни все още първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.


Няма коментари:

Публикуване на коментар