Зима

Зима
Пролет

13 септември 2017 г.

Частните уроци – двойно по-скъпи

Целогодишното обучение в частна школа излиза между 1500 и 2000 лева
 
Само за последните две години частните уроци по български език и математика са поскъпнали двойно, показва проверка на "Труд". 

Ако през предстоящата учебна година родителите предпочетат да запишат децата си на индивидуални уроци ще трябва да платят между 15 до 45 лева на учебен час. За сравнение – преди две години един астрономически час по математика е струвал средно 12 лева.

Целогодишното обучение в частна школа пък излиза между 1500 и 2000 лева. През 2015 година същата услуга, за подготовка в група за матура след 7 клас е можело да се намери пъти по-евтино – между 300 и 400 лева за целогодишен курс.

"Нуждата от допълни занятия е предупредителен сигнал за образователната система. Частният урок трябва да спре да съществува такъв, какъвто е", заяви пред изданието Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".

"Системата е направена така, че самостоятелната подготовка на децата да се окаже невъзможна и те да бъдат принудени да търсят извънкласна помощ. Учителите масово подтикват към частни занятия, като насаждат идеята, че без тях усвояването на материала е непосилно", казва Ана Иванова, родител на седмокласник.

"Всеки учител има ангажимента да прави консултации. От две години насам по програма "Твоят час" учениците имат възможността да наваксат с неусвоените знания напълно безплатно", посочи Диян Стаматов, директор на 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".



Няма коментари:

Публикуване на коментар