Зима

Зима
Пролет

11 септември 2017 г.

Антируската кампания: Защо не усещаш гредата в своето око

Пяната на поредната антируска кампания в САЩ в една шизофренична вече политическа обстановка започва да дава гротескни резултати.


Оценките в нея няма как да не навеждат мисълта за тълкуването на деветата божа заповед, че когато осъждаме поведението на другия, констатациите ни често са „плод на нашето извратено мислене и греховно въображение”: „Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си?"/Мат.7:3,5/

Този път критиките се базират на констатирани 100 000 долара с „евентуален” руски произход за закупуване на 3000 реклами във Фейсбук от 470 акаунта. При това за две години, т.е. по 50 000 долара на година с политически послания, но без класическо застъпничество за който и да е кандидат за президент.

Ако 50 или 100 000 долара са основание за обвинение, че има намеса в изборите за президент на САЩ, че е обърнат вота и т.н., то тогава в България ръководителят на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов трябва незабавно да си подаде оставката, защото през 2014 г. потроши 2 млн и 870 хиляди лева. През 2016 г. българските партии изразходваха 2 659 383 лева в президентската кампания, без да броим неотчетените пред Сметната палата. Излиза, че само със средствата на Патриотичния фронт за кандидатите Каракачанов и Нотев – 217 386 лв, тази българска формация е можела също да се намеси успешно в избора на президент на САЩ.

Обидно е за всеки здравомислещ човек да му поднасят такива аргументи, но очевидно, че някои намират за основателно те да обиколят земното кълбо и да засвидетелстват колко са „загрижени” или колко са болни.

В сравнение с тези 50 или 100 000 долара, екипът на Доналд Тръмп е изразходвал за реклама само през Фейсбук 85 милиона долара и това е капка в морето.

Нека да видим, какви средства използват американските мозъчни центрове /тинк–танквове/ и политически фондации с цел оказване на политическо влияние. Стоте най–големи от тях разполагат с годишен бюджет от 5,4 милиарда долара и с недвижима собственост за над 40 милиарда долара. Сред тях са фондацията Форд с бюджет от 658,1 млн дол., Отворено общество с 624 млн дол, корпорацията Ранд с 322,1 млн дол, Карнеги с 237,3 млн дол, Институтът за отбранителни изследвания с 215,8 млн дол., фондацията Чарлс Кох със 155,8 млн дол, Рокфелер Брадърс със 145 млн дол и т.н. И това е само върхът на айсберга, защото точно те са задължени да публикуват разходите си. В тези 5,4 милиарда не са включени лобистките организации например с разходи от 336 млн дол. Но не се смятат за мозъчни тръстове.

Ако редакторите си даваха сметка в какви мащаби протича платеното формиране на политическо мнение, то информацията за 100 000 долара с „вероятен” руски произход въобще нямаше да представлява интерес. Фактът обаче, че се надува балонът има само едно обяснение и то е, че се води целенасочена кампания и не става и дума за предлагане на сериозна и обективна информация.

Споменатите фондации и мозъчни тръстове са само малко колело от огромната машина за влияние. Един по–широк поглед например върху генезиса, състава и начина на действие на американския Съвет за външна политика дава представа за ролята на създадената от него пропагандна матрица с двата й обръча, вътрешен и външен от медии, правителства, военни, разузнавания, НПО, мозъчни тръстове, експерти, агенции, PR-компании и др. Но именно Фейсбук и Гугъл, за които става дума в настоящата кампания, са свързани със Съвета за външна политика на най–високо ниво. Тук нито е моментът нито има място да разглеждаме в дълбочина структурата, пипалата и мощта му. Но ето само няколко откъслечни примери:

До избора на Доналд Тръмп за президент Съветът за външна политика десетилетия наред имаше пряко влияние върху ключови позиции в американското правителство и назначаваше няколко стотин висши служители и съветници. Бившият сенатор Бари Голдуотър казва: „Ако сменим президента, означава, че избирателите искат промяна в националната политика. Досега обаче, винаги имаше големи смени на персонала, но не и смяна в политиката, тъй като един член на Съвета беше заменян с друг”.

Бившият шеф на американската информационна агенция Associated Press Том Кърли пише още преди години в един от докладите си, че само Пентагонът плаща на постоянно назначени 27 000 PR-специалисти, за които отделя годишен бюджет от 5 милиарда долара за „произвежданата” от тях пропаганда и дезинформация. Генерали са заплашвали, че ако някой пише негативно за тях, тази информационна армия ще ги унищожи. Според документи на Уикилийкс такива „журналисти” били определяни като най–голямия риск за сигурността. Бившият главен редактор на известния австрийски вестник „Ди пресе” Ото Шулмайстер е бил снабдяван редовно от ЦРУ с „информация”. В разсекретеното му досие пише: „Материалът е предаден. Излезе уводна статия съгласно нашите указания”.

Други правителства под влияние на САЩ имат само ограничени възможности по геополитически въпроси. Дългогодишният координатор за германо–американското сътрудничество в Бундестага Вернер Вайденфелд казва в едно интервю: „Ако по някой сериозен въпрос сме на друго мнение от американците, тогава идва материал от разузнаването, който дискредитира Германия и не означава друго освен: или правите това с нас, или сте следващите”.

Мрежата на Съвета може да дирижира скрити операции, да разпространява информации за цяла верига от събития и създава изкуствена реалност. Бившият директор на ЦРУ и представител на Съвета за външна политика Уилям Кейси казва: „Нашата дезинформационна програма ще бъде завършена, когато всичко, което обществеността знае, е фалшиво”.

По повод на обвиненията, че има руска намеса в изборите в САЩ е добре да си спомним премълчавания факт, че за успеха на Тръмп допринесе една фирма /същата, която съпровождаше референдума за „Брекзит” във Великобритания/ на базата на нов метод, откраднат от създалия го млад американски учен Мишел Косински. Той е базиран на психоаналитичен модел на личността и доказва, че само 68 лайкове, които прави човек във Фейсбук са достатъчни за да се познае на 85% дали личността има симпатии към републиканската или демократическата партия. На 90% – дали е бял или черен, каква е интелигентността му, дали е алкохолик или не.

Фирмата, която открадва и прилага този психометричен модел е натрупала такива психограми–портрети на 220 млн американци. В САЩ маркетинговата фирма «Кембридж Аналитика» е изпращала стотици хиляди лично и групово адресирани имейли, съобразени с желанията или конкретните проблеми на получателите с обещания Тръмп да ги изпълни и реши.

На световен конгрес в Гранд Хаят Хотел в Ню Йорк на фирмите, които провеждат кампании за избори, сред представителите на държави, проявили огромен интерес към този нов метод, били и такива от Германия и Швеция. Предвид на предстоящите на 24 септември избори в Германия, нека да видим, дали същата фирма не е поела ангажимент за предизборната кампания и дали няма за трети път след Лондон и Вашингтон да донесе удивителен успех, на този, който я е наел.

А на създателите на пропагандни и дезинформационни кампании да напомним пак поговорката «извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на другия», защото които се провиняват срещу деветата Божия заповед, се оприличават на участниците в неправедния съд срещу Христа, които после Го и разпнаха.



Симеон Николов, Pogled.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар