Зима

Зима
Пролет

12 септември 2017 г.

Х. Александров: Престъпления като отвличането са много тежък удар върху доверието в институциите

"За много хора досегът до държавата е толкова стресиращ, колкото до подземния свят."
 
"Престъпления като отвличането са много тежък удар върху социалната тъкан и доверието в българските институции", коментира за БНТ антропологът Харалан Александров. 

"Усещането за безпомощност и за провал на обществото в лицето на овластените институции да защити жертвата, е много изразено. Тези тип престъпления са нещо като пробив в ежедневието, усещането за сигурен свят и пропадане в мрак, безумие и страдание", допълва антропологът.

Според психолога Младен Владимиров липсата на информация води до страхове в обществото като и двамата изразиха надежда институциите да излязат по-скоро с официална информация за случая, както и да бъдат намерени похитителите.

Харалан Александров заяви още, че в тези случаи има опасно високи нива на нагласи, които са характерни за гетото. 


"Отвличането е престъпление, характерно за страни с две черти - много големи социални неравности или страни от третия свят", подчерта Александров. По думите му стремежът България да премине към страни от "първия свят", е поставено на голямо изпитание и това е изключително тежък пробив. Според него една от основните причини е нарастващата необразованост и оскотяване на част от населението.

"Далеч не е изживян травматичният рефлекс на тоталитарния ум да стоиш далеч от властта. Всеки досег с държавата е повече проблем или неприятност, отколкото подкрепа. Вероятно за много хора досегът до държавата е толкова стресиращ, колкото до подземния свят", каза още Харалан Александров по повод страха на хората да се доверят на институциите.

Младен Владимиров, психолог: "Когато ние нямаме информация, имаме свойство да запълваме липсата й със своите страхове, както и да мразим успелите и богатите и може дори да превърнем в герои и кумири тези, които взимат от богатите. Имаме склонност да запълним липсата на информацията с наши вярвания, очаквания и потребности. Щом държавата не може да се намеси, може да дойде друга форма, която да регулира ситуацията. В една трудна или кризисна ситуация имаме такава нужда, някой да дойде и да регулира този процес", каза Владимиров.
 
 Харалан Александров

Няма коментари:

Публикуване на коментар