Зима

Зима
Пролет

15 септември 2017 г.

Държавност на концесия

Ако турят в ред Черноморието, колкото спряха циганския терор, поскъпването на тока, новините на турски и ДПС, и повишиха минималните пенсии - ясно...
 
Валери Симеонов може да е всякакъв, ама е свежарка. 

Преди дни тегли поредната словесна балтия по адрес на Черноморието - този път на плажните концесии, след като ресорната министърка Николина Ангелкова ги оправи с разходки край чадърите, Симеонов отсече че те са пълно безобразие. Държавата взела 8 млн. лв. от всички договори, а концесионерите прибирали десетокртано по-голяма печалба. 

В резюме: "Концепцията за концесии на плажовете е тотално сбъркана, те са се превърнали в територия на беззаконието!" Прав е Симеонов!

Но последното му твърдение важи за цялата държава, която е на мутрите. И нещо пак ни будалкат с откритието, че "има мутри, които клатят държавата чрез туризма". Плажовете Бургас - Север, Слънчев бряг Централен, Поморие Юг и Обзор Север са на братя Маргини, Слънчев бряг Север - на Маджо, Слънчев бряг Юг - на Радо Слънцето, Св. Влас - на братя Диневи ("Айде, те са местни", уточни Симеонов!). Не знам за Лозенец, където едва изтраях една седмица заради дебелокожието на търговците и ресторантьорите, но моделът е същият.

КОЙ знае обаче какво всъщност става в държавата на "назначените печелевши" (пак по Валери Симеонов)?! Премиерът се хвали от сутрин до вечер, а на вицепремиера му побеляла главата от произвол. Поискал от Ангелкова схемите на плажовете, тя го отрязала с довода, че са търговска тайна. "Аз какъв съм, да не съм от Намибия или Ботсвана?!", пита Симеонов. 


А вие не си ли говорите с премиера и министрите, питаме ние. Стенограмите от заседанията на Министерския съвет са такава говорилня, че прочитът им те кара да се чувстваш като отдаден на властова концесия туземец. 

Сега ще пишат законови поправки срещу шума и сергиите, но сезонът вече мина. Браншът отчита повече туристи, които харчели обаче по-малко. При тези цени и услуги как да не се сетиш, че си дошъл за морето, слънцето и пясъка, а не на заколение понеже у нас "ден година храни". Остава само редом с менюто пред празните заведенията да сложат табели "Тук не е за хора, а за банкомати".  И все пак е добре, че Симеонов демонстрира, че държавата има воля. Воля за какво обаче?

Ако турят в ред Черноморието, колкото спряха циганския терор, поскъпването на тока, новините на турски и ДПС, и повишиха минималните пенсии - ясно. След обещаното шоу и погром в Слънчака не придобихме усещане за наличие на държава. Незаконните хотели си стоят непобутнати, дюните - разорани, плажната ивица - недостъпна, мутрите - недосегаеми. А протестиращи скандираха: "Бойко, спри Валери!".

Бойко обаче мълчи. Не знам дали има друга държава, чийто премиер трети мандат да се прави на разсеян, когато вицепремиерът говори за "мутри и рецидивисти, които смятат че всичко им е позволено, тъй като имат определени връзки с високите етажи на властта". 


Може и да има, но поне в Намибия и Ботсвана това е недопустимо. В България обаче може, защото както правилно констатира Симеонов, концепцията е тотално сбъркана. 

Иначе добре се живее в територията на беззаконието - така поне твърди от сутрин до вечер премиерът. 
 Ресорните вицепремиер и министър на туризма уточняват кой клати държавата

 
 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар