Зима

Зима
Пролет

15 септември 2017 г.

Осветиха паметник на цар Симеон Велики в София

Петметровият паметник е първия скулптурен монумент на великия българин в нашата столица

Паметник на цар Симеон Велики бе осветен днес в двора на едноименното Частно средно училище в кв. Иваняне, гр. София. 

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, освещаването бе извършено от протосингела на Софийска митрополия Негово Високопреподобие архим. Василий. 

Като преподаде първосветителския благослов на светейшия патриарх, в приветствието си към присъстващите той подчерта, че в своя живот цар Симеон се е ръководил от християнската си вяра и в управлението на поверената му от Бога държава и народ винаги е бил редом с Православната църква, затова и времето на неговото царуване заслужено е наречено „Златен век" в българската история.

Това е първият скулптурен монумент на великия българин в нашата столица. Изграден е по повод 1090 години от кончината на цар Симеон, 1110 години от смъртта на неговия баща княз Борис I и 1100 години от битката при Ахелой и пълната победа на предвожданата от цар Симеон Велики българската армия.

Инициативата и средствата за издигането му са на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет", тя е част от усилията им младото поколение на България да бъде възпитавано в дух на родолюбие и национално достойнство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар