Есен

Есен

22 септември 2017 г.

Жан-Клод Юнкер: Не става дума за вкус, а за достойнство

"Не може в Европа да има две класи потребители и работници.“

Това заяви председателят на Европейския комисия Жан-Клод Юнкер на среща с европейски политици и общественици по повод твърденията на производителите на храни, че предлагат различно съдържание под еднаква опаковка заради "вкуса на местните потребители". 

„Не става дума за вкус, а за достойнство“, добави Юнкер.

Той изрази очакването през октомври да бъде постигнато съгласие по промените в директивата за командированите работници. 


"Искам всички държави от Европейския съюз да бъдат в еврозоната и в Шенген, да няма двойни стандарти при храните. Защо отказват на нашите български и румънски приятели достъп до Шенген, след като от години са изпълнили изискванията, трябва да прилагаме договорите за Европейския съюз", коментира председателят на ЕК. 

Той добави, че в годишната си реч за състоянието на Евросъюза миналата седмица не е настоявал за приемането на еврото от държавите извън еврозоната, а е припомнил, че това право и задължение е част от договорите. 


"Не насилвам никого, предложих подкрепа за ускоряване на процеса на присъединяване към еврозоната", поясни Юнкер.

Миналата седмица шефът на правителството на Европа заяви, че България и Румъния трябва да получат достъп до „Шенген“. Германия, Австрия и Холандия са твърдо против желанието му. 


„Юнкер е романтик“, коментира холандският премиер Марк Рюте по повод речта на Юнкер пред Европейския парламент. „Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар“, отбеляза още премиерът. 

На въпрос за предложението на шефа на Европейската комисия Марк Рюте отговори: „Не сега. Има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар