Зима

Зима
Пролет

16 септември 2017 г.

Литва – великолепна архитектура и характерни природни забележителности (галерия)

Особената изразителност на местната природа, нейната спокойна красота и известната ненатрапчивост привличат в страната хиляди любители на спокойния отдих.
 
Нейните морски курорти, дюни, ледникови езера и грижливото отношение към природата пък създават на страната репутация на един от най-добрите в Източна Европа обекти за „зелен“ туризъм. 

Разбира се, основните забележителности на Литва са историческите градове със своята великолепна архитектура.

Вилнюс

Вилнюс, наричан по-рано Вилно и Вилна, е столица и най-голям град на Литва. В тази му роля за пръв път е споменат в историческите паметници през 1323 г. Древният Вилнюс се е развивал в долината на река Нярис, в подножието на  два замъка (единият от които не се е запазил до днес). Именно между тях е изникнал Старият град със своята заплетена ветрилообразна мрежа от улици. В наши дни Старият град на Вилнюс е един от най-големите в Европа и е основна забележителност на страната, като от 1994 г. той e включен  в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вилнюс е определян като град на барока, тъй като изобилието на архитектурните паметници от този период тук е просто колосално. Естествено, църквите и храмовете са най-добрата визитна картичка на града - в нито един друг град в Източна Европа няма подобно струпване на великолепни старинни храмове на толкова ограничена площ.



Тракай

Градчето Тракай, разположено недалеч от Вилнюс, е древната столица на Литва. То е привлекателно най-вече със своя островен замък, който се е смятал за една от най-непристъпните крепости в Източна Европа и дълго време е бил резиденция на литовските князе. В момента в него е разположен исторически музей.

В Тракай могат да се видят още руините на доминиканския манастир, дворецът Узутракис с неговия парк във френски стил, различни религиозни съоръжения и уникалният ледников ландшафт с десетките езера около градчето. Друга гордост на града е Националният историческо-културен парк, на чиято територия има два резервата, десет културни и природни паметници, както и около 50 старинни сгради, заедно с множество археологически и архитектурни паметници.



Шяуляй

Първите сведения за Шяуляй датират още от 1236 г., като в миналото той е бил наричан още Сауле и Шавли. Този град е бил практически напълно унищожен по време на Втората световна война и затова тук не се е запазила историческата част на града. Но за сметка на това той се слави със своите многобройни музеи, сред които има дори Музей на котките и Музей на историята на водоснабдяването и канализацията. На 11 км. от Шяуляй се намира знаменитият Хълм на кръстовете, който е място за поклонение на християните католици. Първите кръстове са поставени там през 1863 г. в памет на загиналите въстаници срещу владичеството на Руската империя, като в момента броят на кръстовете там се наброява десетки хиляди.



Клайпеда

Клайпеда е голямо незамръзващо морско пристанище на брега на Куршския залив и е един от най-древните градове в Литва. Основан е през 1252 г. с изграждането на замъка Мемелбург. Градът е силно пострадал през Втората световна война, но въпреки това в него са се запазили множество старинни сгради и руини на замъци.

Около Клайпеда е разположен уникален природен паметник – знаменитата Куршска коса, която представлява почти 100-километрова уникална пясъчна ивица с дюни и борови гори, която разделя морето от Куршския залив.



Idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар