Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2017 г.

Конституционният съд на Испания отмени независимостта на Каталуния

Конституцията на Испания от 1978 г. постановява, че страната е неделима
 
Испанският Конституционен съд съобщи, че е преустановил действието на резолюцията на каталунския парламент, в която се провъзгласява независимост на Каталуния.

Решението на съда бе взето, след като каталунски депутати внесоха иск срещу гласуването на тази резолюция. Конституционният съд сега ще проучи законността на декларацията.

Гласуването за независимост се състоя в петък и бе бойкотирано от опозиционните депутати. Декларацията бе приета със 70 гласа "за" и 10 "против" в 135-местния каталунски парламент.

Конституцията на Испания от 1978 г. постановява, че страната е неделима.

Междувременно Върховният съд на Испания заяви, че започва да разглежда обвинения в бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване срещу шестима бивши членове на ръководството на разпуснатия каталунски парламент.

Сред шестимата е бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел, един от водещите дейци на движението за независимост на Каталуния.

Върховният съд призова Форкадел и другите петима висши каталунски депутати да дадат показания на 2 и 3 ноември.

Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса призова вчера да бъдат повдигнати обвинения в бунт и противодържавна дейност срещу каталунските лидери, включително уволнения областен премиер Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас, заради стремежа им за отцепване на Каталуния от Испания.

За бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване се предвиждат наказания до 30, 15 и 6 години затвор.



Няма коментари:

Публикуване на коментар