Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2017 г.

Храна с ГМO или здравето - изберете сами

Май ще излезе, че цигарите и алкохолът не са кой знае колко по-опасни и вредни от голяма част от храните, които ежедневно консумираме
 
Въвежда се забрана за реклама на храни с ГМО, както и на такива с мазнини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. 

На пръв поглед добре измислено. Обаче само на пръв. Защото да видим какво ще се получи на практика. 

Първо – кой и по какви критерии ще обяви кои храни са здравословни и кои не. Защото ако трябва да се придържаме пунктуално и строго, в черния списък на храни, които не трябва да се рекламират, трябва да попаднат около 90% от това, което всички българи ежедневно слагат на трапезата си. 

Започваме с колбасите и каймата. Ами че повечето от тях чак горчат от сол, а за количеството на наситени и ненаситени мазнини - само един Господ знае от кое в какви количества има. Минаваме през маргарините и майонезите, които заради големия процент на съдържащи се в тях вредни мазнини също би трябвало да изчезнат от рекламите. Така както и най-малко половината от сирената и кашкавалите на пазара, които, както се оказва, не са никакви истински млечни продукти, а имитиращи такива и вътре има мазнини от цял свят.

От месните продукти (на които май само името им е месни) да отидем към щанда с лакомствата. Едва ли повечето хора, които ежедневно си купуват вафлички и пастички, си правят труда да прочетат състава им. То на практика е и невъзможно, тъй като в много от случаите той е написан с толкова ситни букви, че може да се прочете само под мощен микроскоп, но онези, които все пак го изчетат, ще се запитат да не би това да е някакъв учебник по химия или фармацевтика. Май най-разбираемото в състава е шоколадовият кувертюр, останалото са някакви съставки, завършващи на „-ол“ и „-ил“, от които направо може да те заболи стомахът. Подобно е положението и при подсладените безалкохолни напитки. И тук захарта е най-малкият проблем. 


Далеч по-смущаващи са останалите подсладители, подобрители и оцветители, които никой не може да ме убеди, че са най-полезното нещо за вкарване в стомаха, още повече пък от децата, които са сред основните им консуматори. 

И като стана дума за децата, идва ред и на така любимите и толкова вредни чипсове, които май като че ли също трябва да отпаднат от рекламите.

И то какво остана в крайна сметка за рекламиране от храните? Ами правилно - май че нищо. И това е показател не за това, че предложеният проектозакон е неправилен и недобре изготвен. А за това, че българите се храним супернездравословно, щом като нито един от предлаганите в търговските обекти хранителни продукти не отговаря на критерия за здравословно хранене. 


Така ако този законопроект влезе в сила, на практика ще означава край на рекламата на почти всичко, предлагано в родните магазини. И ще останат само плодовете и зеленчуци, в които обаче има цялата Менделеева таблица.

Всъщност като се замисли човек, май ще излезе, че цигарите и алкохолът, на които по незнайно чия идея бяха налепени стряскащите надписи и озъбените човешки черепи, не са кой знае колко по-опасни и вредни от голяма част от храните, които всички ние ежедневно консумираме.




Иван Първанов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар