Лято

Лято

17 октомври 2017 г.

Харалан Александров: Ниското доверие в институциите е причина да сме податливи на измами

"Всички знаем, че има скрити механизми, чрез които се взимат решения, че привидността на процедурите е фалшива, и единственият начин да постигнеш целите си е да установиш скрита връзка с овластен човек."
 
Това каза по бТВ социалният антрополог Харалан Александров. 

Според него ниското доверие на българина в институциите е една от причините да сме толкова податливи на измами.

БТВ Новините разказаха за няколко нашумели измами - историята на Спас/Александър, спорният лечител Рене Мей и измама за жилище, свързана с името на премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Ние не вярваме в закона, процедурите и полицията, но избираме да вярваме в някой, който казва, че ще те уредят по втория начин. Това е част от една цялостна култура, в която цялостния успех се постига или с печалба от тотото и лотарията, или от далавера", допълни Александров.

При случая със спорния лечител Рене Мей последното развитие, е че Фатме Илияз, член на ДПС и бивш заместник-министър, се разграничи от французина. „Вчера с едно отворено писмо до нас тя написа, че не е знаела за тъмното минало на Рене Мей", каза репортерът Теодора Трифонова. 


"Ние сме много добра територия да бъдем мамени и грабени. Привличаме такива измамници", допълни Харалан Александров. 

По думите му това е част от тоталитарното наследство, в което най-важно е било да се притъпи възможността на хората да разпознават истина от лъжа.

В случая с Рене Мей се оказва, че неговата лечителска дейност по никакъв начин не е разрешена у нас и нарушава няколко закона. 


„Получихме само писмени отговори, че Рене Мей няма право да лекува у нас и не фигурира в регистрите на здравното министерство за неконвенционално лечение", поясни Трифонова.

„България е територия, в която всичкият боклук на развития свят е приет с радост", коментира още Харалан Александров
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар