Пролет

Пролет

17 октомври 2017 г.

Откриха следи от изгубената Кехлибарена стая

Великолепното творение представлява стая в Екатерининския дворец, облицована изцяло със стотици кехлибарени панели със златен кант и огледала, блестящи на светлината
 
Трима немски изследователи са открили следи, водещи към отдавна изгубената Кехлибарена стая.

Според тях тя е скрита в една от пещерите в Рудните планини, намиращи се на юг от Саксония, недалеч от Дрезден, съобщи в."Билд".

73-годишният Леонард Блуме, 67-годишният Гюнтер Екард и 71-годишния Питър Лор започват претърсването на пещерата след сигнал от свой "надежден източник", който им подшушва, че стаята се намира именно там. С помощта на радар Лор сканира цялата почва в "Пещерата на принца" и открива големи кухини, наподобяващи бункер. 


"По стените открихме и следи от стоманени въжета, които се използват за пускане на тежки товари в дълбочина. Според георадара под пещерата има дори скрита системна от тайни тунели, датираща от 1835 година", отбелязва пък Екард, който допълва, че е имало опити за умишлено взривяване на пещерата с цел срутване. В областта вече са започнали разкопките в търсене на кехлибареното съкровище.

Кехлибарената стая е създадена през XVIII в. от немски майстори по поръчка на пруския крал Фридрих Вилхелм I, който иска да направи подарък на тогавашния си съюзник руския цар Петър I. 


Великолепното творение представлява стая в Екатерининския дворец, облицована изцяло със стотици кехлибарени панели със златен кант и огледала, блестящи на светлината. 

По-късно, през 1755 г. императрица Елисавета Петровна заповядва Кехлибарената стая да се разглоби и премести в Царское село. Там тя остава до 1941 г., когато нацистите я отмъкват и я занасят в Кьонигсберг. 

След краха на нацистка Германия във Втората световна война следите на "осмото чудо на света" окончателно изчезват.
Възстановената Кехлибарена стая, която бе създадена отново през 2003 г. за 300-годишнината на Санкт Петербург 

Няма коментари:

Публикуване на коментар