Зима

Зима
Пролет

22 октомври 2017 г.

АНО спечели парламентарните избори в Чехия

Чехите предпочетоха новите партии при висока избирателна активност от над 60%
 
Очаквано движението АНО на чешкия милиардер и бивш финансов министър Андрей Бабиш спечели в битката за Долната камара на чешкия парламент с близо 30% от гласовете на избирателите. 

Чувствителна загуба за левите партии, въпреки влизането им в парламента. Чехите предпочетоха новите партии при висока избирателна активност от над 60%. На извънредните парламентарни избори в петък и събота участваха рекордните 31 партии и движения с около 7 500 кандидати.

Триумф за АНО във всички региони на страната, което му донесе 78 места от общо 200 мандата в Долната камара. Лидерът Андрей Бабиш подчерта пред журналисти, че движението е демократично и проевропейско и обяви, че е поканил на разговори председателите на всички партии. Потенциалните коалиционни партньори обаче дадоха да се разбере, че не биха приели да управляват с обвинени. Бабиш и неговият първи заместник Ярослав Фалтинек са разследвани за фермата Щъркелово гнездо.

Втори в Долната камара са Гражданските демократи - 11,32% или 25 мандата. Пиратите с 10,79%, както и "Свобода и пряка демокрация" на Томио Окамура с 10,64% - имат по 22 мандата. Комунистите със 7,76% и Социалдемократите със 7,27% - защитиха по 15 депутатски кресла. Християндемократите-лидовците - с 5,80% запазиха 10 места. Драматично, но влизат ТОП 09 - с 5,31% - 7 депутати, и Кметовете и независимите, които имат 5,18% или 6 кресла.

Президентът Милош Земан по-рано заяви, че ще се възползва от максималния срок - 30 дни, за да свика новата Долна камара. Очаква се след 28 октомври президентът да започне консултациите с лидерите на спечелилите във вота партии.

И след победата на АНО остават силно полярни оценките дали Бабиш трябва да бъде следващият премиер на Чехия. Кого ще предпочете той за коалиционен партньор зависи от възможните комбинации и преговорите в рамките на новата Долна камара. В нея ще влязат още кандидатите на сочената като екстремистка партия с лидер Томио Окамура, който заяви на пресконференция, че искат да спрат ислямизацията на Чешката република и нелегалната миграция.

 Андрей Бабиш

Няма коментари:

Публикуване на коментар