Зима

Зима
Пролет

14 октомври 2017 г.

Антикорупционната борба се загуби в контекста

След дълги години умуване защо ни няма никакви в борбата с корупцията, чак сега разбирам, че за всичко е виновна липсата на дефиниция на това явление.
 
Това стана ясно от словесния двубой между представители на управляващото мнозинство и опозицията - министъра на правосъдието Цецка Цацева и БСП-лидера Корнелия Нинова.

Нинова била рекла, че кабинетът не иска да се бори с корупцията и това не се случвало, защото нямало определение на явлението. В подкрепа на думите си тя цитирала фрази от доклада за законодателните промени срещу корупцията, представен на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Който, както е известно, протече доста странно: премиерът Бойко Борисов закъсня с час и половина, а други видни участници от ГЕРБ пък напуснаха по-рано. И така се създаде впечатление, че съветът въобще не се е състоял.

Майката на нацията се разгневи, че червената лидерка тенденциозно и некоректно била извадила някакви фрази от доклада, представен на КСНС. Според Цецка извадените от контекста фрази сътворили неистинно съждение. То се изразявало в това, че казаното от Нинова поставяло знак за равенство между понятията "корупция" и "корупционни престъпления". "За мен е необяснимо юрист, бивш следовател, да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления", изригна правосъдният министър Цачева.

Тя обясни, че в доклада има дефиниция на понятието "корупция", като най-близо до целите на закона на кабинета било определението на "Трансперънси Интернешънъл" на това явление. В това отношение проектът направил крачка напред, похвали се Цачева.

Вярно, това си е крачка напред. При положение че стартът е от нулата. Но дори и в този прощъпалник има нещо гнило. То намирисва силно. Цачева цитира абзац от доклада, според който дефиницията в проектозакона давала отговор на въпроса дали корупцията се изразява във формата на престъпление, или има и други форми. Корупцията има различни форми и някои от тях излизат от рамките на престъпна дейност - иначе казано, невинаги корупцията е престъпление, е смисълът на определението на понятието "корупция", залегнало в проектозакона. Така го обясни майката на горката ни нация, дето страда от огромни корупционни язви.

Ето в това е разковничето към тайната защо Румъния е толкова напред в борбата с корупцията, а ние сме в началото. Отвъд Дунава практикуват борба, докато ние философстваме за неистинното или истинното съждение. И за възможностите, при които корупцията вече не била престъпление.

Светна ли ви сега - как борбата с корупцията се губи в контекста?



Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар