Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2017 г.

Г-н Велчев, Вие страхувате ли се от нас?

"Русия има други представи за приятелството. Ако ще дружим, то трябва да е искрено."
 
С ироничен въпрос "Страхувате ли се от нас?", руското външно министерство се обръща към съпредседателя на групата за приятелство с Русия в българския парламент - депутата от ГЕРБ Красимир Велчев.

Това пише в коментар на Департамента по информацията и печата на министерството на външните работи на Руската федерация по повод приетия от българския парламент доклад "За състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г.", в който Русия се определя като една от заплахите за страната ни.

Москва подчертава, че "Обявяването на Русия за заплаха в доклада за националната сигурност на България рязко противоречи на декларираните от правителството на Борисов намерения да развива отношенията с Руската федерация в търговско-икономическата, енергийната и културно-хуманитарната сфера."

"При това е учудващо, че такива откровено русофобски документи се утвърждават от парламент, в който почти половината депутати (116 от 240) влизат в Групата за приятелство с Русия (според сайта на българското НС в групата влизат 120 народни представители, бел. ред.). Изглежда, че участието в нея на отделни парламентаристи не е признак за конструктивно и прагматично отношение към нашата страна. В частност, съпредседателят на тази група, депутатът от ГЕРБ К. Велчев е гласувал "за" приемането на доклада. Бихме искали да запитаме, г-н Велчев, Вие страхувате ли се от нас?", пише още в коментара.

"Обърнахме внимание, че именно благодарение на незначителното мнозинство гласове на управляващата партия "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) документът е бил утвърден," се подчертава в документа, съобщава Epicenter.bg.

"Подчертаваме, че определянето на нашата страна като заплаха по никакъв начин не отговаря на настроенията на местното население: според проведено наскоро от българска социологическа агенция проучване, 85% от запитаните не намират в руската външна политика никакъв риск за България. Откъде тогава се появяват такива пасажи? Ако са подсказани от западните партньори, то те явно се опитват да навредят на българо-руското многопланово взаимоизгодно сътрудничество", твърдят от руското Външно.

"Русия има други представи за приятелството. Ако ще дружим, то трябва да е искрено", завършва документът, публикуван от руското външно министерство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар