Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2017 г.

Испанското правителство започва процедура по отнемане на автономията на каталунските власти

Правителство не остана доволно от отговора на каталунския лидер Карлес Пучдемон относно въпроса дали автономната област е обявила независимост.

В писмо до премиера на Испания Мариано Рахой - Карлес Пучдемон обяви, че независимостта все още не е гласувана от каталунския парламент, което значи, че още не е обявена, но пък се закани това да стане, ако от Мадрид продължат избягват диалог и да правят постъпки за активирането на член 155 от Конституцията, с който могат да се отнеме автономията на властите в областта за неопределен период от време.

Именно това обаче ще стане. Само десетина минути след получения отговор от правителството свикаха извънредна среща за събота, за да започне действия за активиране на въпросния член.

"Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в каталунското самоуправление", обявиха в официално от Мадрид.

„Правителството разбира, че не бе отговорено на искането му", обяви в последвала говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго, като не позволи на журналистите да му задават въпроси, съобщава Cross.bg.

И поясни, че в изречението, в което Пучдемон казва, че "отсъствал отговор" (от страна на испанското правителство), правителството разбира, че отговор на искането не е получен".

От изказването на говорителя става ясно, че от правителството не са останали доволни от поставения ултиматум, че декларацията все пак може да бъде гласувана, и от твърдението, че липсва диалог.

Процедурата по активиране на член 155 се очаква да продължи между 3 и 5 дни.

Какво обаче гласи член 155:

"1. Ако някоя автономна област не изпълнява задълженията си според Конституцията или на други закони, или действа по начин, по който сериозно нарушава общия интерес на Испания. Правителството, след като извести премиера на съответната Автономна област и с абсолютното одобрение на Сената (горната камара на испанския парламент) може да приложи необходимите мерки, за да я задължи да изпълни споменатите задължения или да защити общия интерес.

2. За изпълнението на мерките, предвидени в горната алинея, правителството може да даде указания на всички власти в Автономните области."


Както се вижда самият член на Конституцията не е много ясен. Популярното тълкуване от последните седмици е, че на практика с активирането на члена правителството може да отнеме автономията на дадена област. Отнемането на автономията обаче може да бъде само временно и то се изразява в изземването на функциите на автономните власти, разясняват испански конституционалисти. 


След периода, "в който бъде върната законността", който обаче очевидно е неопределен, то властта трябва да бъде върната под контрола на автономните институции в дадената област - в случая Каталуния.
 Мариано Рахой

Няма коментари:

Публикуване на коментар