Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2017 г.

"Таймс": Европарламентът е "парник за сексуален тормоз"

Група евродепутати поискаха външно разследване на обвинения в сексуално насилие в Европейския парламент, появили се в европейски медии в последните дни.
 
Статия на Боян Панчевски в британския "Таймс" описва парламента като "парник за сексуален тормоз" и цитира отблъскващи случаи, в които евродепутати са тормозили и опипвали асистентки, пише в. "Дневник".

Разследване бе започнато и от брюкселското издание "Политико", което е получило 102 сигнала, след като призова пострадали да споделят изживяванията си. Оплакванията вече се проверяват, като 95 от тях са от жени и 7 – от мъже. 21 от инцидентите са се случили в европарламента, 15 – в Европейската комисия, останалите са в неправителствени организации, частния сектор и други европейски институции. Повече от половината жертви казват, че не са се оплакали на работодателя си или на полицията.

Информациите в "Таймс" са сериозни и включват евродепутат, мастурбиращ пред асистентка, както и друг, който е снимал жена без нейно знание и после ѝ е изпратил кадрите. "Политико" съобщава за случаи, в които млади жени са изпращани да правят секс с хора, които да осигурят законодателна услуга на някого другиго; работни договори, давани в замяна на секс; тормозени мъже, които после са били изпращани в платен отпуск.

"Поздравления за елегантния ти отказ да вечеряш с мен. Въпреки това – усети ли го – дискусията, която бихме имали тази вечер нямаше да е за политика и за Европейския парламент. Щеше да е за теб, страстите ти, мечтите ти, фантазиите ти. Знам, че е клише стар мъж да кани на среща млада красива жена. Но боиш ли се от това какво ще кажат хората? Или от мен? А дали не тръпнеш от сладко, но и тревожно очакване?" Това съобщение е пратил 71-годишният евродепутат и бивш министър Ив Коше на 24-годишна асистентка на друг депутат. Момичето казва, че е било "скандализирано" и не е отговорило.

"Когато някой има власт над теб, трябва да си много уверена и да имаш средства – финансови и други – за да излезеш от ситуацията", казва евродепутатът Картин Биърдър.

Германски евродепутат е опипал 22-годишната асистентка на свой колега по време на работен обяд. "Стояхме с гръб към стената и той просто си сложи ръката на дупето ми. Не знаех какво да правя... Помислих си, "О, Боже, това наистина ли се случва?". Сега ми изглежда смахнато да не направя нищо, но просто не исках да си имам проблеми с шефа. Бях много млада, не знаех как да реагирам в такава ситуация и той го знаеше много добре. Знаеше, че съм стресната и ще мълча. Той е нахакан, сладкодумен и забавен, опитен политик е. Очевидно знаеше, че ще мине безнаказано."

Председателят на парламента Антонио Таяни реагира с "шок и отвращение" на обвиненията и призова пострадалите да докладват на вече създадената специална комисия в парламента. Засега тя не е получила нито една официална жалба. Той напомни, че съществува и брошура, отправена към евродепутатите, за правилата на работното място, какво е тормоз и как се реагира на него.

Петимата евродепутати, поискали външна проверка на обвиненията, са Едуар Мартен от Франция (С§Д), Мария Арена от Белгия (С§Д), Ангелика Млинар от Австрия (АЛДЕ), Тери Райнтке от Германия (Зелените), Малин Бьорк от Швеция (Европейска обединена левица и Скандавски зелена левица). 


В имейл, цитиран от "Политико", те настояват за създаването на "специална комисия за сексуалното насилие" и "задължително обучение на всички служители и евродепутати" за справяне с него.


Няма коментари:

Публикуване на коментар