Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2017 г.

Б. Борисов: На Балканите да няма велики и да сме пример в Европа за мир, стабилност и просперитет

"Ако ние не създаваме проблем на Балканите, това е в полза на цяла Европа."
 
"На Балканите сме се разбрали да няма велики и сме се разбрали Балканите да бъдат пример в Европа за мир, стабилност и просперитет."

Това заяви след среща с министър-председателите на Гърция - Алексис Ципрас, и на Румъния - Михай Тудосе, и с президента на Сърбия Александър Вучич българският премиер Бойко Борисов.

Той допълни, че страните на Балканите искат да помогнат на ЕС да не мисли за нашия регион.

Борисов подчерта, че четирите страни искат да излъчват мир и просперитет. Той обясни, че това е в името на хората и тяхното спокойствие и благоденствие, повишаване на доходите, развитие на бизнеса и туризма, реализация на общи проекти.

"Фактът, че президентът на Сърбия е между нас, показва, че макар и все още неприсъединени, ние всичките настояваме и знаем, че естественото й място е в ЕС, и между Гърция, България, Румъния, Хърватия, Словения, Австрия и Унгария не може да стои държава, неприета в ЕС. Всички ние полагаме усилия този процес да бъде ускорен и ще е от полза за сигурността, мира и на Балканите, и на цяла Европа", каза Борисов.

"Нашето събиране дойде вследствие на естествен процес след срещите ни. Това, че интересът в този регион в инфраструктура като проекти - жп линии, магистрали, съвпада, това ни прави партньори", заяви премиерът.

Той обясни, че четирите държави не трябва да се сравняват като Вишеградската четворка и помоли да не се появяват подобни интерпретации. "Ако ние не създаваме проблем на Балканите, това е в полза на цяла Европа", каза още Борисов.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че четирите държави работят по инфраструктурни проекти между тях. Той благодари за подкрепата, която дават на страната му България и Румъния.

Президентът заяви, че в ЕС има двоен стандарт и сравни непризнаването на референдума в Каталуния с признаването на независимостта на Косово.

"Връзките на ЕС с държави като Сърбия, които са в процес на предприсъединяване, също е въпрос, който трябва да бъде решен", заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

Той допълни, че четирите държави са решили да има тясно сътрудничество в редица сфери - енергийна, икономика, транспортни връзки, както и в управлението на кризи и в сферата на сигурността.

"Разговаряхме за много мащабни развойни проекти, които, ако се случат, ще се промени целият ни хоризонт, каза още гръцкият премиер. Динамиката на четиристранното сътрудничество има голямо бъдеще и нашите страни трябва да си сътрудничат тясно", смята Ципрас. Според него, общото бъдеще не може да бъде изградено върху национализма, но не може да бъде изградено и върху проекти на трети страни за нашия регион.

"Ние не направихме нищо друго освен да разширим сътрудничеството между България и Румъния със Сърбия", каза премиерът на Румъния Михай Тудосе. Той заяви, че ние сме партньори с тях и ги чувстваме близки съседи. "Имаме един и същи интерес, и стратегически, и икономически, но и на добросъседство", така че Сърбия да се присъедини към ЕС, допълни Тудосе.

"Всички страни, които представляваме тук, искаме да имаме и енергийна сигурност", заяви румънският премиер Тудосе посочи, че е убеден, че четирите държави ще имат много прагматично партньорство. "Вече имаме срокове и цели проекти, които да следваме, вярвам, че всички ще разберат, че този екип не е срещу нещо или някого", обобщи Тудосе.



Няма коментари:

Публикуване на коментар